BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google lanserer nytt trinn i søkekrig

Google har blitt søkkrik på å selge søkeord. Nå lanserer søkemotoren neste trinn i krigen om nettsøk og penger.

11. mai 2004 - 10:49

Google er i ferd med å gå på børs snart og vil få en markedsverdi på minst 25 milliarder dollar - 172 milliarder kroner. (Verdien bestemmes underveis).

Google oppnår denne prisen i statsbudsjettklassen på to måter. Selskapet har med laget vant slaget om å lage en rask og brukvennlig søkemotor.

Så har selskapet tjent seg rike på salg av nøkkelord. Når du søker på et ord som digital camera, får du de beste søkelenkene, men over og på høyre side (røde sirkler på bildet) får du lenker til nettsteder som har betalt Google for å vises sammen med treffene på dine søkeord.

95 prosent av Google omsetning i fjor (991 millioner dollar) kommer fra salg av søkeord. Mye av årsaken til at Google er blitt populær er mangelen på annonser, noe som gir høy fart, selv for modembrukere.

Nå står Google klar til å fyre av neste salve i krigen om salg av nøkkelord og inntekter på søk på nettet, hevder kilder overfor Cnet.

Foreløpig har Google bare solgt et eller to ord som digital camera - legger du til ordet cheap foran får du de samme betalte lenkene.

Stadig flere bruker mer avanserte søk med flere ord og mer spesielle kombinasjoner. Dette skal nå Google utnytte. Selskapet skal i følge ryktene snart tilby et verktøy som analyserer nettsiden til et selskap og foreslår kombinasjoner med nøkkelord-kombinasjoner de burde kjøpe.

Hvis systemet fungere, kan Googles selgere bruke dette til å analysere nettsider og tilby eieren søkeord-kombinasjoner. Dette kan løfte salget til Google videre oppover.

Analyseselskapet Jupiter tror den amerikanske omsetningen til søkemotorene vil vokse fra 2,1 milliarder dollar i år til 4,3 milliarder dollar i 2008.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.