Google lar deg søke hos universitetene

Google vil gjøre det lettere å finne faglitteratur hos universiteter og høyskoler.

Google vil gjøre det lettere å finne faglitteratur hos universiteter og høyskoler.

Flere forhold gjør det vanskelig å bruke søkemotorer som Google til å finne faglitteratur på Internett. Dels er den ikke lagt ut på tilgjengelige databaser, dels sørger søkealgoritmene for at den havner langt ned på trefflisten.

Nå kan et program fra Google markere et skifte, skriver Universitetsavisa: Google vil tilby søk i faglitteratur.

Under alternativet «advanced search» har Google lagt til en mulighet for å søke spesifikt gjennom fagarkivene til et stort antall amerikanske og utenlandske universiteter og høyskoler. (Se helt nederst, under «Topic-Specific Searches».) Disse institusjonene har både gjort sine arkiv tilgjengelig, og lagt in metainformasjon om faglitteraturen, slik at Google klarer å indeksere den.

NTNU-nytt skriver at Universitetsbiblioteket i Trondheim (UBiT) har ikke fått noen henvendelser fra Google eller andre åpne søkemotorer om tilgang til NTNUs faglitteraturbaser.

Seksjonssjef ved Seksjon for utvikling og samordning ved UBiT, Arnt Dragsten, stiller seg i utgangspunktet positiv til Googles prosjekt.

– Jo flere som har tilgang på våre fagdatabaser, jo bedre, sier Dragsten.

Han legger til at Google må forholde seg til standardprotokollen for metadata som UBiT bruker. Denne protokollen heter «Z39.50». Dragsten ser ikke for seg at UBiT kan gjøre noen spesialtilpasninger bare for Google.

Til toppen