UTVIKLING

Google legger ned en mengde tjenester

«Vårrydding» vekker harme hos utviklere.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. mai 2011 - 13:13

Google kunngjorde i slutten av forrige uke at selskapet vil gjøre store endringer i hvilke programmerringsgrensesnitt selskapet vil tilby til sine tjenester. I praksis skal selskapet legge ned 18 ulike programmeringsgrensesnitt, som til nå har vært mulig å utnytte for eksterne leverandører av programvare og nettjenester.

I kunngjøringen skriver Adam Feldman, produktsjef for Googles API-er (Application Programming Interface) at i alt 18 ulike programmeringsgrensesnitt er i ferd med å bli lagt ned.

Det gjelder Code Search API, Diacritize API, Feedburner APIs, Finance API, Power Meter API, Sidewiki API, Wave API, Blog Search API, Books Data API, Books JavaScript API (ikke det nye Books API), Image Search API, News Search API, Patent Search API, Safe Browsing API (kun v1), Translate API, Transliterate API, Video Search API og Virtual Keyboard API.

Ifølge Feldman vil programmeringsgrensesnittene være tilgjengelige i opptil tre år – avhengig av policyen til det enkelte grensesnittet, men selskapet vil ikke lenger videreutvikle eller tilby brukerstøtte til programmeringsgrensesnittet som skal legges ned.

Nedleggelsene skyldes ifølge Feldman at prioriteringene til Google endres etter hvert som weben utvikles, og at selskapet som følge av de kommende nedleggelsene kan frigjøre ressurser som kan brukes til nye oppgaver.

Spesielt nedleggelsen av Translate API har vekket harme blant utviklere. Dette brukes av et stort antall tjenester, inkludert mange Android-applikasjoner.

I forbindelse med den kommende nedleggelsen av Translate API skriver Google at dette gjøres på grunn av de økonomiske kostnadene knyttet til omfattende misbruk av tjenesten. Tjenesten skal stenges helt den 1. desember i år. Fram til da vil antallet spørringer per bruker begrenses.

Google vil fortsatt tilby et webelement som kan integreres på websider, men det er ikke en løsning for alle. Dermed vil mange applikasjoner og webbaserte tjenester bli ubrukelige, med mindre utviklerne velger å ta i bruk en alternativ leverandør.

Blant annet tilbyr Microsoft s et tilsvarende programmeringsgrensesnitt.

Det har allerede blitt opprettet en Facebook-gruppe hvor man kan protestere mot nedleggelsen.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.