BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google legger ned enda flere tjenester

Samtidig overtar studenter utviklingen av populær mobilapp.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. jan. 2012 - 10:20

Google har det siste året lagt en lang rekke med utdaterte, mislykkede eller lite brukte tjenester og produkter. Fredag ble det klart at oppryddingen ennå ikke er ferdig. Ytterligere seks produkter vil i løpet av de nærmeste månedene fases ut, slås sammen eller gjøres til åpen kildekode. En del av produktene har ikke opprinnelig vært Googles egne, men er produkter som Google har overtatt gjennom oppkjøp.

Dette inkluderer Picnik, et nettleserbasert verktøy for redigering av bilder. Denne tjenesten blir lagt ned den 19. april i år. Premium-medlemmer av tjenesten vil få refundert hele abonnementsavgiften. Google har opprettet en egen tjeneste hvor brukere av Picnik kan laste ned sine Picnik-data som en zipfil. Dataene kan også kopieres over i Google+. Teamet som står bak Picnik skal videreutvikle fotoredigeringsfunksjonaliteten på tvers av Googles produkter.

Needlebase databehandlingsplattform som fulgte med da Google kjøpte ITA Software. Denne vil bli nedlagt den 1. juni i år. Google vurderer fortsatt om teknologien skal integreres inn i andre datarelaterte prosjekter i selskapet.

Google kjøpte selskapet Urchin i 2005. Dette selskapet tilbød et webanalyseproduktet dannet grunnlaget for en versjon av Google Analytics som kom i 2006. Produktet som nå legges ned er Urchin Software, et klientbasert webanalyseverktøy. Ny lisenser vil ikke tilbys etter mars i år.

Mer overraskende er det at Google legger ned Google Message Continuity (GMC), et nettskybasert produkt som skulle sikre høyere oppetid for eposttjeneser for brukere som drifter Microsoft Exchange selv. Ifølge Google er det langt færre som tar i bruk denne tjenesten enn å velger å flytte helt over i nettskyen med Google Apps. GMC vil bli tilbudt inntil kontraktsperioden med de enkelte kundene løper ut.

Google legger også ned programmeringsgrensesnittet Social Graph API, som gjør informasjon om offentlige forbindelser mellom personer på weben tilgjengelig for utviklere. Årsaken er at få har tatt i API-et i bruk. Det legges helt ned den 20. april.

Et produkt som derimot ikke er preget av lite bruk er Google Sky Map. Dette er en Android-applikasjon som viser stjernehimmelen på det stedet hvor brukeren befinner seg og i den retningen brukeren holder smartmobilen. Siden 2009 har det blitt lastet ned av mer enn 20 millioner brukere. Applikasjonen ble opprinnelig laget av en håndfull utviklere ved Googles kontor i Pittsburgh i forbindelse med deres 20 prosent tid.

Google legger ikke ned Sky Map, men gjør det til åpen kildekode. Samtidig innledes et partnerskap med Carnegie Mellon University hvor videre utvikling av applikasjonen vil gjøres i form av studentprosjekter med Google-ingeniører som veiledere.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.