JUSS OG SAMFUNN

Google legger om sin Kina-taktikk

Lisensen må fornyes, og Google overlever ikke uten et nytt kompromiss.

30. juni 2010 - 14:02

Google erklærte i januar i år at de ikke lenger selv ville sensurere innholdet levert gjennom søketjeneste google.cn. Derfor la de opp en ordning der all trafikk til google.cn automatisk omdirigeres til google.com.hk, det vil si Googles søketjeneste i Hongkong.

Hongkong har andre lover enn det øvrige Kina. Det medfører at andre regler for å sensurere innhold.

Den automatiske omdirigeringen fra google.cn til google.com.hk har liten praktisk betydning for kinesiske brukere, siden kinesiske myndigheter selv sensurerer innhold fra utenlandske nettsteder, og betrakter com.hk-domenen som utenlandsk.

I et blogginnlegg lagt ut i går, skriver juridisk direktør David Drummond i Google at de er nødt til å finne en annen ordning enn automatisk omdirigering fra google.cn til google.com.hk.

Årsaken er at deres lisens for å drive google.cn må fornyes seinest 30. juni. Kinesiske myndigheter har sagt at lisensen ikke kan fornyes dersom trafikken til google.cn automatisk omdirigeres til en nettadresse i Hongkong.

Derfor må Google finne en annen måte å forene sitt behov for lisens til å levere innhold i Kina, med sitt ønske om ikke selv å sensurere innholdet etter regler gitt av den kinesiske regjeringen.

Ifølge Drummond vil den automatiske omdirigeringen fra den kinesiske tjenesten til den basert i Hongong erstattes av det han kaller et «landingssted» («landing page»). Det innebærer at en bruker som går til google.cn får en side uten søkefelt, med beskjed om å klikke for å komme videre til google.com.uk.

Drummond understreker at det er påkrevet å holde liv i google.cn, selv om enhver kineser like gjerne kunne gått direkte til google.com.hk på egen hånd. Han viser til tilbakemeldinger fra kinesiske brukere, og til selskapets ønske om fortsatt virksomhet i Kina innen forskning og utvikling.

Det er uklart hvorvidt kinesiske myndigheter vil godta Googles taktiske utspill.

I tillegg til søk, tilbyr Google andre tjenester i Kina, blant annet kart. Kinesiske myndigheter kunngjorde i mai en egen lisensordning for karttjenester, og Google bekrefter å ha levert en søknad. Det er uvisst hvordan det står til med denne søknaden.

Googles erklærte motstand mot selvsensur er ikke absolutt. I Thailand sperres Youtube for videoer som er kritiske til kongehuset, siden kritikk av kongehuset er ulovlig i landet. Flere europeiske land forbyr visning av nazi-effekter, og Google føyer seg. Også i India har Google etterkommet krav om innholdsfiltrering fra landets myndigheter.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.