Google løsner på Cuba-embargo

Chrome får følge av Google Play.

Google løsner på Cuba-embargo
Googles styreformann, Eric Schmidt, ønsker å gjøre informasjon mer tilgjengelig i verdens mest lukkede land. Det er ikke bare god politikk, men trolig også god økonomi for Google på lang sikt. Bilde: REX/AGF s.r.l./All Over Press

USA har siden 1960 håndhevet et generelt handelsforbud rettet mot Cuba. Men også Cuba har sine egne restriksjoner på import fra USA. Noen total blokade er det likevel ikke. 4,3 prosent det Cuba importerte i 2012, ble importert direkte fra USA, ifølge CIAs World Factbook.

USA har også strenge regler for eksport av teknologi til en håndfull land som USA anser som støttespillere for terrorisme. Cuba er blant disse. Men et tegn på en smule tøvær skjedde da presidentene, Barack Obama og Raúl Castro, håndhilste på hverandre under minnehøytideligheten for Nelson Mandela i desember i fjor.

Om det har noen sammenheng, er uklart. Men på forsommeren besøkte blant annet Googles styreformann, Eric Schmidt, nettopp Cuba. I ettertid har Google introdusert flere produkter for cubanere med nettilgang.

Først ble Google Chrome gjort tilgjengelig på Cuba. Det skjedde i august. I går kunngjorde Google at Google Play har blitt åpnet på Cuba, riktignok bare med gratisapper og -spill. Det samme gjelder gratisversjonen av Google Analytics.

The Next Web påpeker at dette kan virke som litt underlige skritt å ta for et kommersielt selskap. For det er få muligheter for Google å tjene penger på Cuba med det første. Ifølge Schmidt har mellom 3 og 4 prosent av cubanerne tilgang til internett via internettkafeer og på enkelte universiteter. Infrastrukturen er basert på kinesiske komponenter og tjenesten er kraftig sensurert.

En trend

Men ifølge The Next Web har Google gjort lignende ting også også i andre, restriktive regimer. Google Earth, Chrome og Picasa ble lansert i Iran i 2011 og i Syria i 2012. I fjor åpnet Google en begrenset utgave av søketjenesten og Google Play i Myanmar.

Det er ikke nødvendigvis noen motsetning mellom kommersielle interesser og kampen for demokrati og folkeopplysning. Samtidig mener Eric Schmidt at den amerikanske blokaden av Cuba virker mot sin hensikt.

– Blokaden gir absolutt ingen mening for amerikanske interesser. Dersom du ønsker at landet skal moderniseres, er den beste måten å gjøre dette på å utstyre innbyggerne med smartmobiler og å oppmuntre ytringsfrihet og å gjøre informasjonsverktøy direkte tilgjengelige for cubanerne, skrev Schmidt i sommer.

En slik modernisering vil selvfølgelig også Google kunne tjene penger på.

    Les også: