JUSS OG SAMFUNN

Google må betale etter Linux-dom

Vellykket patentsøksmål kan ramme også andre Linux-aktører.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. apr. 2011 - 12:17

Google har i en domstol i Texas blitt dømt til å betale en erstatning på 5 millioner dollar til Bedrock Computer Technologies for krenkelse av et patent som dekker en spesiell metode og utstyr for lagring og uthenting av informasjon ved hjelp av en hashteknikk.

Bedrock saksøkte blant annet Google, Amazon, MySpace, Yahoo! og PayPal for patentkrenkelse i 2009. Selve krenkelsene skal være relatert til en rekke versjoner av Linux-kjernen. Alle de nevnte selskapene benytter Linux.

Den noe omstridte åndsverk-aktivisten Florian Mueller skriver i et blogginnlegg at dommen kan få betydning for store deler av IT-bransjen, siden den åpner for royaltykrav mot både Linux-brukere og -distributører.

Ifølge Mueller skal juryen ha avvist Googles forsøkt på å få patent ugyldiggjort. Red Hat forsøker i en separat sak å få gjort det samme, siden Bedrock også har saksøkt en del av Linux-distributørens kunder.

Til CNET News sier en talsperson for Google at selskapet vil fortsette å forsvare åpen kildekode-fellesskapet mot angrep som dette.

– Den nylige eksplosjonen av patent-rettstvister er i ferd med å gjøre verdens informasjonsmotorvei og til en bomvei, hvor selskaper tvinges til å betale millioner av dollar i forsvar mot gamle, tvilsomme patentkrav, og til å kaste bort ressurser som mye heller burde ha blitt brukt på å investere i nye teknikker for brukere og til å skape arbeidsplasser, sier talspersonen.

Patentet som har vært sentralt i saken, ble godkjent i 1999. The H Open har flere detaljer om saken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.