JUSS OG SAMFUNN

Google må betale gigantbot

Skal ha tjent mange millioner på ulovlige legemiddel-annonser.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. aug. 2011 - 14:10

Det amerikanske justisdepartementet kunngjorde i går at Google har gått med på å betale en bot på 500 millioner dollar etter at selskapet har tillatt canadiske legemiddelfirmaer å rette annonser mot forbrukere i USA gjennom AdWords-tjenesten. Denne annonseringen skal ha ført til ulovlig import av reseptbelagte medisiner til USA.

Boten, som er blant de største i USA noen sinne, representerer bruttoinntekten som Google har hatt som følge de canadiske selskapenes annonsering i AdWords, samt bruttoinntekten av det ulovlige legemiddelsalget.

Justisdepartementet skriver at Google allerede i 2003 var klar over den canadiske annonseringen av legemidler til amerikanske forbrukere. Selskapet skal ha gjort tiltak for å hindre legemiddelselskaper i andre land fra å annonsere i USA gjennom AdWords, men de canadiske selskapene fikk fortsette uhindret.

I 2009 skal Google ha blitt klar over at det pågikk en granskning av denne virksomheten. Da skal selskapet ha innført nye tiltak for å hindre det ulovlige legemiddelsalget.

I forbindelse med forliket med justisdepartementet har Google bekreftet at selskapet på en upassende måte har hjulpet canadiske legemiddelforhandlere med annonseringen. Selskapet innrømmer ansvaret for disse handlingene.

I tillegg til den rekordstore boten, omfatter avtalen også et antall foranstaltning om overholdelse og rapportering som Google må overholde, for å sikre at ikke lignende tilfeller skal skje i framtiden.

Botens størrelse var forøvrig som Google hadde forventet. Allerede i mai gikk det fram av dokumenter som ble overlevert til USAs finanstilsyn, at selskapet hadde satt av 500 millioner dollar til forlik med forvaltningen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.