JUSS OG SAMFUNN

- Google må fjerne bombeoppskrifter

Mektig senator ber nettgiganten rydde opp.

USAs senator Joseph Lieberman ber Larry Page og Google fjerne terror-innhold.
USAs senator Joseph Lieberman ber Larry Page og Google fjerne terror-innhold.
24. nov. 2011 - 08:34

Googles bloggtjeneste Blogger.com er allerede stemplet som «en frihavn for sjikane på internett» av direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet. Årsaken er at tjenesten ikke fjerner trakasserende innhold, mobbing og rasisme. De svarer heller ikke på klager.

En av nettets største publiseringstjenester har i praksis et svært liberalt forhold til hva brukerne tillates å legge ut hos dem.

Det inkluderer tilsynelatende også ekstremisme, oppfordring til vold og bombeoppskrifter. Nå har senator Joseph Lieberman fra delstaten Connecticut fått nok.

Mektig politiker reagerer

Lieberman, som leder senatskomiteen for innenriks sikkerhet, en partiuavhengig veteran med stor innflytelse og makt, har denne uken sendt en skriftlig klage til Google og deres toppsjef Larry Page.

Den direkte årsaken er pågripelsen av 27-åringen José Pimentel i New York lørdag. Han er mistenkt for å ha planlagt å angripe amerikanske soldater med en bombe.

Pimentel omtales som en såkalt «ensom ulv» og skal ha brukt Googles nettjeneste for å spre hatpropaganda, oppfordring til terrorisme og bombeoppskrifter. I avhør skal mannen ha innrømmet å ha forsøkt å bygge rørbomber, og etter eget utsagn bare ha vært én time unna å ferdigstille sprengladningen.

Nettstedet hans, www.trueislam1.com, lå under Blogger og var aktivt som sent som onsdag denne uken. Nettstedet ser nå ut til å være slettet.

- Blogger.com benyttes av islamistiske ekstremister for å spre terror-innhold. Pimental sitt nettsted er bare ett av mange eksempler på terrorister som bruker Googles webhosting for å spre sin voldelige ideologi, skriver Lieberman i brevet.

Senatoren påpeker at Google i andre nettjenester, som Youtube, tidligere har introdusert egne funksjoner for å kunne melde ifra om terror-innhold. Han uttrykker skuffelse for at nettgiganten ikke har innført dette som en standard i alle sine kanaler.

Mange nettbrukere skal ha reagert på Liebermans forslag, og hevder det er nok et forsøk på sensur og angrep på ytringsfriheten, skriver Slate.com.

Joseph Lieberman har tidligere hisset på seg meningsmotstandere ved å være en sterk kritiker av Wikileaks, og hans kontroversielle forslag om å gi den amerikanske presidenten fullmakt til å stenge Internett.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.