Google må fjerne småbilder fra søk

Google og andre søkemotorer kopierer og viser i dag frem bilder de ikke eier. Dette kan det bli slutt på.

Google og andre søkemotorer kopierer og viser i dag frem bilder de ikke eier. Dette kan det bli slutt på.

Striden om hva søkemotorene og særlig Google kan kopiere og vise frem strammes til etterhvert som søkemotorene tjener store penger.

I går ble det kjent at Google har tapt en potensielt viktig prinsippsak. Saken dreier seg om søkemotorens bildesøk. Google og deres konkurrenter lar brukere søke etter bilder og viser frem krympede versjoner av bildene - uten å eie bildene.

Dette er ikke lov, mente nakendame-bladet Perfect 10 og saksøkte Googlel. Google tjener penger på å selge annonser og vise våre bilder påstod bladet i 2004.

    Les også:

I går vant i bladet saken som ble ført i Los Angeles, skriver Cnet. Google bryter Perfect 10s rettigheter på bildene, mener dommeren.

En tidligere dom har gitt Google medhold i en lignende type sak og sagt at Googles minibilder faller innunder "fair use", noe som til dels kan sidestilles med sitatretten i Norge.

Men dommeren i Perfect 10-saken påpeker to ting som grunnlag for sin avgjørelse. Det ene er at Google tjener penger på annonser rundt bildene. Den andre er at Perfect 10 selger bilder i samme størrelse som Google viser til mobilbrukere. Perfect 10 kan dermed tape penger.

Google hevder at saken ikke vil få konsekvenser for resten av deres bildesøk, men medgir at de nå må fjerne bildene fra Perfect 10.

Til toppen