JUSS OG SAMFUNN

- Google må føye seg

De må respektere våre lover og tradisjoner, sier kinesiske myndigheter.

Beijing (NTB-Reuters): - Utenlandske firmaer, inkludert Google, må respektere kinesiske lover og tradisjoner, sier en talsmann for Kinas utenriksdepartement tirsdag.

Dette er første gang kineserne henvender seg direkte til Google i striden som har pågått mellom internettgiganten og Kina etter nyttår.

Google truet i forrige uke med å trekke seg ut av Kina fordi selskapet ikke lenger er villig til å sensurere sin søkemotor og føye kinesiske sensurregler.

Denne advarselen kom etter at Google og minst 20 andre internettselskaper ble utsatt for et svært sofistikert cyberangrep i desember. Google sier at hackerne forsøkte å bryte seg inn i Gmail-kontoene til flere kinesiske menneskerettighetsaktivister og aktivister andre steder i verden.

Sensuren vedvarer

Kina har det største antall internettbrukere i verden, og sensureringen og begrensningen av tilgangen til internett har vært et sterkt irritasjonsmoment i forholdet mellom Kina, USA og selskaper som Google og Yahoo.

Kinesiske myndigheter fastslo i forrige uke at de ikke har noen planer om å gi opp sensuren av internett. Nettet er «åpent», hevder kinesiske myndigheter.

Uttalelsene fra myndighetene i Beijing tirsdag gjentok beskjeden fra forrige uke, men det var første gang at Google ble nevnt eksplisitt.

Talsmann Ma Zhaoxu sa også at han ikke visste om kinesiske myndigheter har hatt møter med Googles ledelse ennå.

Intern etterforskning

Samtidig fortsetter Google sine undersøkelser av hva som skjedde under hackerangrepet i desember. Selskapet etterforsker også om noen av deres ansatte i Kina har hjulpet hackere med å innlede det omfattende datainnbruddet, ifølge Wall Street Journal.

Anonyme kilder sier til avisen at noen av Googles rundt 700 ansatte i Kina har mistet tilgangen til selskapets interne nettverk mens etterforskningen pågår.

Det er ikke klart om Google har funnet bevis for at noen av de ansatte har stjålet opphavsbeskyttede produkter fra Google eller bidratt til hackernes forsøk på å bryte seg inn i Gmail-kontoene til flere kinesiske menneskerettighetsaktivister.

Viktig marked

Global Times påpeker at Kina i dag har 350 millioner nettbrukere, og at Google til nå har hatt en andel på rundt 33,2 prosent av markedet for nettsøk i Kina. Dette markedet ble i fjor beregnet til å ha en verdi av om lag en milliard dollar, eller over 5,6 milliarder kroner.

Men hvis Google trekker seg ut, vil selskapet trolig tape mer på det strategiske enn på det økonomiske planet. For Kinas del vil det være et nederlag å gi avkall på verdens ledende søkemotor, mener Global Times. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.