– Google må tilby mer

EU avslår søkegigantens siste innrømmelser i monopolsaken.

– Google må tilby mer
EUs konkurransekommissær Joaquin Almunia har gjort det klart at innrømmelsene Google kom med tidligere i år ikke er tilstrekkelige for å unngå en mulig formell monopolsak om selskapets opptreden på markedet for søketjenester. Bilde: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

EUs konkurransekommissær Joaquin Almunia har gjort det klart at det blir en ny runde i den pågående monopolsaken mot Google.

Etter flere innledende runder fra slutten av 2010 klargjorde Almunia i januar i år at Google, etter hans syn, misbruker sin makt innen markedet for søketjenester. Google kvitterte tre uker seinere med et forslag til forlik. Googles innrømmelser ble sendt på høring i april. Etter å ha innhentet konkurrentenes syn uttalte Almunia:

– Vi vil nok kreve mer av Google.

Styreformann Eric Schmidt avviste mot slutten av juni at han hadde mer å gi.

I går bekreftet Almunia at han har sendt et formelt brev til Schmidt. Brevet er ikke offentlig. Almunia sier til mediene at han ber Schmidt komme med ytterligere innrømmelser.

I en tilsvarende sak i USA lot konkurransemyndighetene nåde gå for rett etter 19 måneders etterforskning. Googles konkurrenter i både USA og Europa – blant dem Microsoft og Nokia – mener utfallet av den amerikanske saken er «katastrofal», og presser desto sterkere på for at ikke EU skal gi etter.

I EU forsøkes monopolsaker løst ved at selskapet det gjelder selv foreslår bindende tiltak. Dersom forslagene ikke godtas av EU-kommisjonen, kan denne be om nye forslag til bindende tiltak, eventuelt reise en formell monopolsak. Tidligere har EU ført slike saker mot både Intel og Microsoft.

Ved ikke å føye seg, risikerer Google bøter på opptil 10 prosent av selskapets årsomsetning.

I tillegg til søketjenester behandler EU også andre klager mot Google, om påstått misbruk av Android til å vinne konkurransefortrinn innen mobilmarkedet.

Les mer om: