Google Maps i 3D klar for Android

Men ikke alle mobiler støtter de viktigste nyhetene.

3D-visning av Cardiff Castle i Google Maps 5.0 for Android.
3D-visning av Cardiff Castle i Google Maps 5.0 for Android. (Bilde: Google)

Men ikke alle mobiler støtter de viktigste nyhetene.

Google kom i går med Google Maps 5.0 for Android, en ny versjon av den mye brukte kartapplikasjonen for Android-baserte enheter.

Det er særlig to funksjoner som er nye i denne versjonen. Den ene er muligheten til å se 3D-modeller av bygninger i kartene. Den andre er funksjon for forhåndsinnlasting av kartdata. Men den sistnevnte fungerer kanskje ikke helt som mange hadde forventet.

Begge funksjonene ble riktignok presentert av Android-sjef Andy Rubin tidligere denne måneden, men nå er selvfølgelig flere detaljer tilgjengelige.

3D-visning av Cardiff Castle i Google Maps 5.0 for Android.
3D-visning av Cardiff Castle i Google Maps 5.0 for Android. Bilde: Google

3D-visningen av bygninger i Google Maps 5.0 for Android aktiveres når man bikker på kartet. Dette gjøres ved å dra to fingre samtidig over skjermen. Det er bare drøyt hundre byer globalt som foreløpig er tilgjengelige i denne visningen. En oversikt finnes på denne siden. Oslo er foreløpig den eneste byen i Norge.

Kartet er ikke lenger begrenset på en slik måte at nord alltid må peke oppover på skjermen. Kartet kan settes i kompasmodus, slik at det vises riktig i forhold til hvordan brukeren står. Eventuelt kan det også dreies av brukeren selv ved bevege på fingre på skjermen i en vri-bevegelse.

Dessverre er ikke all denne funksjonaliteten tilgjengelig på alle Android-enheter. Blant annet fungerer rotasjonsfunksjonaliteten bare på utvalgte mobiler med Android 2.2 eller nyere, men også annen funksjonalitet kan være begrenset til enkelte enheter. En ikke komplett oversikt finnes her.

Forhåndsnedlasting av kart i Google Maps er det nok mange som ønsker seg. Dersom man drar på reise til utlandet, hvor bruk av mobilt bredbånd raskt kan bli kostbart, hadde det vært kjekt dersom man hjemmefra kunne laste ned kart for hele det området man har tenkt å besøke.

Dette blir ikke tilgjengelig med denne versjonen av Google Maps. Derimot vil kartdata fra områdene i nærheten av dem man allerede har besøkt med programvaren, bli lastet ned i bakgrunnen og lagres på mobilen. Denne disse kartdataene vil være tilgjengelige selv om man har skrudd av datatrafikken over mobilnettet. Funksjonaliteten kan være tilstrekkelig dersom besøker enkeltbyer eller et mindre område, men den vil være mindre til nytte dersom man skal reise rundt i større deler av et land.

Google lover likevel at den nye versjonen av Google Maps for Android vil kunne redusere mengden av data som må lastes ned med nesten 70 prosent, sammenlignet med forrige versjon. Dette skyldes dels at kartene nå er basert på vektorgrafikk i stedet for punktgrafikk, noe som gjør at det må lastes ned langt mindre data enn tidligere for å presentere ulike zoomnivåer.

Selv om Google Maps 5.0 for Android kan brukes av enheter med Android 1.6 eller nyere, krever offline-funksjonaliteten Android 2.0 eller nyere.

Det er lite som tyder på at disse nye funksjonene vil komme til Google Maps-applikasjoner for andre plattformer med det første.

    Les også:

Til toppen