JUSS OG SAMFUNN

Google Maps plaget med rasistiske søkeord

Skyldes ikke Map Maker denne gang.

Innhold fra andre steder på weben fører til uønskede søkeresultater i Google Maps.
Innhold fra andre steder på weben fører til uønskede søkeresultater i Google Maps. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. mai 2015 - 15:11

Google stengte i midten av mai muligheten å oppdatere Google Maps via Map Maker-tjenesten. Årsaken var økende problemer med uønsket innhold. Det er fortsatt uklart når det vil bli åpnet igjen.

Bakgrunn: Stenger Google Maps for redigering 

Det hvite hus

Denne uken ble det kjent at søk etter visse rasistiske og krenkende uttrykk gir treff i karttjenesten.

Blant annet fikk man opp Det hvite hus dersom man søkte etter et rasistisk uttrykk som reflekterer opphavet til president Barack Obama.

Det finnes mange slike tilfeller, også på andre språk enn engelsk. IDG.se nevner en del svenske her.

Les også: Ti år med Google Maps 

Norske eksempler

Det er også lett å finne norske eksempler, ikke minst knyttet til nordnorske banneord. For eksempel flyttes man direkte til NRK Nordland i Bodø dersom man søker etter «hestkuk», men et søk etter «tykje» leder en til Bladet Nordlys AS i Tromsø.

Som resultat på et søk etter «drittsekk» foreslår Google Maps en rekke steder i Oslo, med VG som førstevalg. Forlaget Oktober AS i Oslo er eneste treff på «jævel».

Google beklager det hele i et blogginnlegg som ble publisert i går. 

Ikke Map Maker

– I likhet med mange av dere, ble vi dypt opprørt over dette problemet, og vi fikser det nå, skriver Jen Fitzpatrick i Google.

Hun forklarer at søket i Google Maps ikke bare er basert på innholdet i selve kartet, men også innhold fra andre, offentlige steder på weben hvor for eksempel en bedrift som vises i kartet, er omtalt.

– Visse krenkende søkeuttrykk trigget uventede søkeresultater, typisk fordi folk har bruk krenkende uttrykk i nettdiskusjoner om dette stedet, skriver Fitzpatrick.

Hun forteller videre at selskapet har gjort algoritmeendringer som skal hindre slike søkeresultater i Google Maps i framtiden. Disse endringene vil gradvis bli rullet ut globalt og tilpasses over tid.

Les også: Apples kart får stor oppgradering 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.