Karttjenester

Google Maps verst ut på personvern: Disse to bør du bytte til


Google Maps kommer dårligst ut i personverngjennomgang.
Google Maps kommer dårligst ut i personverngjennomgang. (Foto: Eirik Tangeraas Lygre)


Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Den er fast inventar på nesten alle mobiltelefoner. Er du usikker på veien? Skal du til et sted du ikke har vært før? Vil du sjekke åpningstidene på Kiwi? Svaret finner du ved å åpne Google Maps.

Skjermdump fra Here-appen «Here Wego». Den er en av to navigasjonsapper som kommer godt ut av rapporten. Foto: Skjermdump

Det finnes selvsagt andre applikasjoner for kart- og navigasjon. Men ingen har på langt nær like mange oppføringer eller brukervurderinger som Google-appen.

En gjennomgang utført ved Wirtschaftsuniversität Wien viser at du kanskje bør tenke deg om én gang til før du bruker nettopp Google Maps.

Tidligere har det kommet fram at Google samlet inn posisjonsdata selv når funksjonen var slått av.

Også i gjennomgangen fra Wien-universitetet kommer navigasjonsappen svært dårlig ut på personvern.

Trykk her for å gå rett til testen.

Den og andre lignende tjenester samler inn store mengder data om brukerne sine. Det gjelder noen ganger også når tjenesten ikke er i bruk, såkalt passiv datainnsamling.

Dataene blir typisk brukt til å dele brukerne inn i segmenter, før en selger målrettede annonser til interesserte tredjeparter.

Analyse av posisjonsdata ga oppsiktsvekkende funn

Rapportforfatterne gjorde en analyse av to anonyme brukere sine posisjonsdata over én måned.

En dataforsker fikk i oppgave å utarbeide profiler for de to brukerne ved å bruke Google sin «timeline»-applikasjon.

Kombinasjonen av posisjonsdata og relatert brukerdata endte med to svært nøyaktige profiler.

Den første brukeren var en 35 år gammel mann. Barnløs, men med kjæreste. Han jobber i filmindustrien, og er mye på reisefot i jobbsammenheng – men også utenfor jobben.

Bruker nummer to ble enda bedre identifisert: Analytikeren kunne slå fast hvor han bodde, at han var advokat i JB&P, at han var bileier med bankkonto hos Wells Fargo, og at han har barn. Han liker å dra på kafé, og å gå på tur. 

Dersom appen lagrer data om deg og er amerikansk, vil dataene være tilgjengelige for amerikansk etterretning.

Posisjonsdataene viste altså ikke bare hvor de to oppholdt seg, men gjorde det i tillegg enkelt å identifisere de to. Slik kan en studere oppførsel, interesser og holdninger.

– Spørsmålet er ikke hva Google vet, men hva de ikke vet

Tobias Judin, juridisk rådgiver i Datatilsynet, ber folk vise varsomhet når de bruker navigasjonstjenester.

 Tobias Judin er juridisk rådgiver i Datatilsynet. Han mener det må utvises varsomhet ved bruk av navigasjonsapper.  Foto: Eirik Tangeraas Lygre

– Dersom appen lagrer data om deg og er amerikansk, vil dataene være tilgjengelige for amerikansk etterretning, sier han.

Judin viser til at personopplysningene våre er verdt mye i markedsføringsbransjen, og i verste fall kan de bli solgt til tredjeparter.

– Om det skjer mister du all kontroll over dataene dine.

– Hvor du er fire ganger i løpet av dagen er nok til å lage en unik profil av deg. En bør dessuten huske på at Google kan kombinere opplysninger om deg fra flere av tjenestene sine, slik som Google-søk, Youtube og Google Maps.

– Har du ikke gått gjennom personverninnstillingene dine, så er ikke spørsmålet hva Google vet om deg, men snarere hva Google ikke vet, mener Judin.

Han oppfordrer videre brukere av navigasjonsapper til å tenke over om de stoler på virksomheten, og om prisen står i stil med det appen leverer.

Kort om kriteriene:

 • Informasjonskontroll: Vurderer hvorvidt tjenesten informerer fullstendig og sannferdig om praksisen deres for databehandling.
 • Brukermedvirkning: Vurderer i hvilken grad bruker informeres om og kan nekte deling, behandling og videresalg av egen persondata uten å „straffes“ for det i form av dårligere funksjonalitet.
 • Atferdskontroll: Ser på hvorvidt tjenesten respekterer brukernes valg og implementerer deres preferanser i tjenesten, eller om det ganske enkelt sendes nye forespørsler om datainnsamling.
 • Personvern ved utforming: Vurderer hvor mye vekt som ble lagt på personvern ved utformingen av tjenesten. Er dataoverføringene gjennomgående kryptert og bare tilgjengelig for avsender og mottaker?
 • Personvern ved standardinnstillinger: Ser på i hvilken grad tjenestens ivaretar personvernet uten at brukeren endrer på innstillingene. Vurderer om leverandøren kun samler inn det minimum av data som kreves for å levere meldingstjenesten.

– En god tommelfingerregel er å ikke laste ned flere kartapper enn det som er strengt nødvendig, og å se etter apper med gode personverninnstillinger.

Here Wego og Osmand toppar lista

De fem kart- og navigasjonstjenestene som var med i gjennomgangen ble vurdert langs parametrene som står listet opp i faktaboksen til høyre. 

Digi.no har plukka ut kriteriene som angår personvern. 

De tre som kommer dårlig ut i testen er Google Maps, Maps.me og Waze. Samtlige skorer svakt på brukermedvirkning og atferdskontroll. 

På personvern ved standardinnstillinger får både Google Maps og Waze bunnnoteringer, mens Maps.me ligger hakket over.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oversikten fra Wirtschaftsuniversität Wien viser at Google Maps, Maps.me og Waze kommer dårlig ut på personvern. Foto: Skjermdump

Personvern ved utforming er noe bedre. Maps.me får «godt», Google Maps ligger på «rimelig», mens Waze skorer «dårlig».

Rapportforfatterne har trukket frem to personvernvennlige alternativ. Amsterdam-baserte Here sin tjeneste «Here Wego» og Osmand, som er basert på åpen kildekode og Openstreetmaps.

Ta forholdsregler

Uansett om du vil bytte tjeneste eller ikke, så er det mye en kan gjøre for å bedre personvernet sitt. 

– Alle som bruker Google sine tjenester bør ta deres «personvernsjekk» og vurdere om en ønsker å slå av posisjonsloggen, oppfordrer Judin.

Under følger ytterligere grep en kan ta.

Dette kan du gjøre før du bruker appen:

 • Les personvernerklæringen til navigasjonsappen. Sjekk hvordan de definerer «i bruk» og om appen driver med passiv datainnsamling. Her er det svært ulik praksis.
 • Når du skal starte appen, sjekk innstillingene og se til om du for eksempel har huket av datainnsamling som du ikke er komfortabel med.
 • Hvis du benytter skrivebordsutgaven av appen, se til at innsamling av informasjonskapsler (cookies) er skrudd av.

Dette kan du gjøre mens du bruker appen:

 • Hvis appen tilbyr deling av plasseringen din med venner, sjekk med jevne mellomrom hvem du har delt plasseringen din med.
 • Bruk offline-kart dersom det ikke er nødvendig med noe annet. Slå av alternativene for datainnsamling.

Dette kan du gjøre etter at du har brukt appen:

 • Skru alltid av posisjonsdata. Skru bare på når du faktisk trenger det, og bruker navigasjonsappen. 
 • Skru alltid av navigasjonsapper som kjører i bakgrunnen på mobiltelefonen din.
 • Aldri del posisjonsdata automatisk med navigasjonstjenester eller andre applikasjoner.
 • Hvis du ikke kan slå av informasjonskapsler, kan du slette disse etter bruk av navigasjonstjenesten.

Legg igjen en kommentar i kommentarfeltet dersom du har forslag til andre forholdsregler eller navigasjonstjenester enn de som er nevnt i artikkelen.

Kommentarer (8)

Kommentarer (8)
Til toppen