BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google med Chrome til Android

Langt bedre nettleser, men foreløpig bare for de få.

Chrome for Android støtter ikke Flash, men kan spille av HTML-basert video.
Chrome for Android støtter ikke Flash, men kan spille av HTML-basert video. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. feb. 2012 - 10:55

Google kom i går med en betaversjon av nettleseren Chrome for Android, som skal tilby svært mye av den samme funksjonaliteten som pc-versjonene av Chrome. Dette inkluderer funksjonalitet som maskinvareakselerert innhold, faner, synkronisering og webstandardstøtte.

Android leverer i med en forholdsvis enkel, WebKit-basert nettleser. Men brukere med ønsker om mer funksjonalitet har lenge kunne velge mellom flere alternativer fra tredjeparter, inkludert Opera Mini/Mobile, Firefox og Dophin.

Foreløpig vil ikke Chrome for Android være noen større konkurrent til alternativene, da den kun støttes av Android 4.0 Ice Cream Sandwich (ICS). Ifølge Google var det bare 1 prosent av Android-brukerne som benyttet ICS ved inngangen av februar. Det skyldes at ICS så langt bare kan brukes av noen få modeller, inkludert Galaxy Nexus, Transformer Prime, Xoom og delvis Galaxy S. Listen ventes å vokse betydelig i de kommende månedene.

Google oppgir at Chrome for Android er laget fra bunnen av for å utnytte den underliggende arkitekturen i Android 4.0. Dette tyder på at nettleseren ikke vil tilbys til eldre utgaver av operativsystemet.

Foreløpig er Chrome for Android Beta også bare tilgjengelig for brukere i en del utvalgte land. En oversikt finnes her. Norge er ikke blant disse. Nettstedet Android Police tilbyr lenker for nedlasting av installasjonsfilen, men det er ingen garanti for at disse ikke har blitt tuklet med.

Chrome for Android skal kunne brukes både på smartmobiler og nettbrett. Google er nøye med å presisere at det ikke dreier seg om en forenklet nettleser, men at forskjellene først og fremst handler om tilpasningen til mindre og berøringsfølsomme skjermer. Dette gjelder blant annet visningen av faner. Brukeren kan velge å se innholdet i flere faner på en gang og bla seg fram til den rette.

Det betyr ikke at alt Android-utgaven tilbyr alt det pc-versjonene tilbyr. Blant annet inkluderer dette WebGL, Native Client, utvidelser, Chrome Webstore og Adobe Flash. Bortsett fra Flash, vil nok en del av dette komme etter hvert.

Ikke overraskende tilbyr den nye nettleseren en del funksjonalitet som er spesielt rettet mot brukere av Google tjenester og Chrome også på pc-er. Dette inkluderer automatisk innlogging på Googles nettskytjenester som Gmail, synkronisering av i alle fall bokmerker og åpne faner mellom Chrome-nettleserne til brukeren, samt mulighet for «å sende» websider fra Chrome på pc-en til Chrome for Android – tilsvarende dagens Chrome to Phone-utvidelse. Sidene skal også kunne leses senere i offline-modus.

Fanevisning i Chrome for Android. <i>Bilde: Google</i>
Fanevisning i Chrome for Android. Bilde: Google

En del av funksjonalitet i Android-utgave av Chrome er helt klart «lånt» fra andre nettlesere. Dette inkluderer zoom-funksjonen som tilbys når brukeren skal velge mellom en en rekke tekstlenker som står tett på websiden. Opera Mini og Mobile fikk noe tilsvarende i fjor.

For utviklere støtter Chrome for Android blant annet fjerndebugging. Foreløpig er det ikke mulig å bruke Chrome for Android i WebView-baserte applikasjoner.

Google lover å gjøre Chrome for Android Beta offisielt tilgjengelig i flere land i løpet av de kommende månedene.

En del av kildekode til Chrome for Android har blitt gjort åpen, men dette arbeidet skal først nylig ha blitt påbegynt.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.