JUSS OG SAMFUNN

Google med forsvarstale før granskning

Bekrefter formelt varsel fra amerikansk konkurransetilsyn.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. juni 2011 - 08:46

Fredag skrev blant annet Wall Street Journal at Google lå an til å bli granske av amerikanske konkurrransemyndigheter. Senere samme dag bekreftet Google at det har mottatt et formelt varsel fra USAs konkurransetilsyn FTC (Federal Trade Commission) om en forestående gjennomgang av selskapets næringsvirksomhet.

I et blogginnlegg lover Googles Amit Singhal at selskapet svare på alle spørsmål om selskapet og dets tjeneste som FTC måtte komme med.

– Det er fortsatt uklart nøyaktig hva FTC bekymringer er, men vi er klare på hvor vi står. Siden begynnelsen har vi blitt ledet av ideen om at dersom vi fokuserer på brukeren, vil alt annet følge, skriver Google Amit Singhal i et offisielt blogginnlegg.

Innlegget framstår som en innledende forsvarstale fra selskapet, hvor Singhal hevder at konkurransen bare er et klikk unna, og at ingen søkemotortilbydere er mer åpne om hvordan rangeringsalgoritmen fungerer.

– Vi gjør hundrevis at endringer i algoritmen hvert eneste år for å forbedre søkeopplevelsen vår. Ikke alle nettsteder kan havne på toppen av siden, heller ikke på den første siden av våre søkeresultater, skriver Singhal.

Videre skriver han at selskapet forsøker å motarbeide innelåsing, og at det har et eget ingeniørkorps for dette.

– Vi ønsker at du blir hos oss fordi vi innoverer og gjør produktene våre bedre – ikke fordi du er låst inne, skriver Singhal. Han hevder det er lojalitet som får brukerne til å bli værende.

Google har mottoet «don't be evil» som en ledetråd for blant annet selskapets regler for påkrevd opptreden. En del mennesker fnyser av dette og hevder at Google ikke er noe bedre enn sine konkurrenter. Selskapet har allerede gått på en del smeller, særlig i personvernspørsmål. Men så langt har ikke selskapet omdømme blitt særlig skade.

Dersom FTC eller EU, som for lengst har innledet en lignende graskning, avdekker alvorlige former for utnyttelse av markedsmakt, kan selskapets omdømme få seg en langt mer alvorlig knekk.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.