BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google med kontaktløs betaling

Planlegger massiv NFC-utrulling for mobilbetaling.

16. mars 2011 - 09:06

Det har snart gått syv år siden digi.no for første gang skrev om Near Field Communication (NFC) som løsning for kontaktløs betaling med mobiltelefonen.

Teknologien har fått en viss utbredelse i Japan, men er i resten av verden preget av forsøksprosjekter, også her til lands hvor Telenor har engasjert seg med forskning på området siden 2007.

Nokia leverte tidlig håndsett med de nødvendige radiobrikkene, men den siste tiden har også andre produsenter kastet seg på.

Ikke minst virker Google svært interessert. Nye Android versjon 2.3 har fått NFC-støtte, i likhet med den offsielle «googlemobilen» Nexus S fra Samsung.

Google betaler

Google går nå i gang med utprøving av NFC-betalingsløsninger i utvalgte butikker i New York og San Francisco. Forsøkene starter innen fire måneder, sier kilder med kjennskap til prosjektet til Bloomberg.

Nettgiganten skal selv finansiere utplassering av flere tusen betalingssystemer fra VeriFone Systems Inc. (PAY) ifølge kildene.

Ved juletider ble det kjent at Google også har kjøpt opp det kanadiske selskapet Zetawire, som tidligere har søkt patent på en mobil betalingsløsning.

Det har lenge versert rykter om at også Apple vil nedfelle NFC-brikker i kommende iPhone 5, uten at selskapet på noe vis har bekreftet dette.

Den britiske avisa The Indepedent hevder denne uken at Apple vil vente ytterligere ett år med planene.

Visa har allerede lansert et NFC-system til iPhone i enkelte europeiske land, men løsningen krever en spesiell fysiske utvidelse til mobiltelefonen for å fungere. (Les: Visa gjør iPhone til lommebok.)

Det er foreløpig ingen konkrete lanseringplaner for NFC-betaling i det norske markedet, selv om både bankbransjen og Telenor i fellesskap har forsket på teknologien i flere år.

- Vi følger den internasjonale utviklingen veldig tett, og er offensive i forhold til hvordan tilsvarende tilbud kan tilrettelegges i Norge, sa prosjekleder for nye betalingsløsninger Bent Bentsen i DNB Nor til digi.no tidligere i år.

Han kunne da avsløre at selskapet sammen med Telenor tar sikte på å gjennomføre et pilotprosjekt i enkelte oslobutikker i løpet av våren 2011.

Bentsen tror det vil ta flere år før trådløs betaling med mobiltelefonen lanseres som eget tilbud i Norge.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.