UTVIKLING

Google med lynraskt programmeringspråk

«Go» henter det beste fra både dynamiske og kompilerte språk.

Bilde: Google

Google introduserte i går et nytt, åpen kildekode-basert utviklingsspråk som har fått navnet Go. Dette er et eksperimentelt språk som skal møte målsetninger om at programmering skal være rakst, produktivt og ikke minst morsomt.

Ifølge Google kombinerer Go utviklingshastigheten til dynamiske språk som Python med ytelsen og sikkerheten til kompilerte språk som C og C++. I videoen nedenfor demonstrerer Googles Russ Cox hvor raskt Go kompileres. I det siste eksempelet kompileres hele pakketreet til Go, som består av omtrent 120.000 linjer med kildekode, på under 10 sekunder. Dette blir gjort på en bærbar maskin, tilsynelatende en Mac.

Kompileringstiden har stor betydning for produktiviteten til utviklere.

Google lover også at den kompilerte koden vil kjøres med nesten samme hastighet som programvare basert på C.

Go skal blant annet ha støtte for multi-prosessering og parallellkjøring, datasanering (garbage collection) og en form for lettvekts objektorientering, uten typehierarki.

Det nye programmeringsspråket er tilgjengelig for Linux og Mac OS X på maskiner med x86-prosessor. I tillegg finnes det en versjon for å lage programvare til ARM-basert maskinvare. Den er bare tilgjengelig for Linux så langt.

Google har også publisert en betydelig lengre video om Go. Den er tilgjengelig her.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.