BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google med plugin-frie videokonferanser

Men bare i Chrome.

Når behovet for plugins fjernes, blir det enklere for nye brukere å ta i bruk Google Hangouts i nettleseren. Men foreløpig gjelder dette bare i Chrome-nettleseren.
Når behovet for plugins fjernes, blir det enklere for nye brukere å ta i bruk Google Hangouts i nettleseren. Men foreløpig gjelder dette bare i Chrome-nettleseren. Bilde: Google

Hangouts-tjenesten til Google skal i løpet av noen uker kunne brukes i nettleseren Chrome uten at det kreves noen nettleser-plugin. I dag må brukerne installere en egen Hangouts-plugin (egentlig basert på den gamle Google Talk-pluginen) for å få tale- og videofunksjonaliteten til å fungere på pc-er. I praksis dreier det seg angivelig om nettleserens støtte for kamera og mikrofon.

Utvikleren Victoria Kirst skriver i et Google+-innlegg at den plugin-frie tjenesten allerede kan brukes av dem som har Dev- eller Canary-utgavene av Chrome, mens alle andre vil få tilgang i løpet av noen få uker.

Hensikten er selvfølgelig å gjøre det enklere å komme i gang med videosamtaler på pc-en. Ikke minst for ferske brukere som for første gang mottar en samtale, kan dette sikre at i alle fall den tekniske delen av samtalen blir vellykket.

Kirst skriver i en kommentar til sitt eget innlegg at den nye løsningen er basert på WebRTC-teknologien, men også Native Client (NaCl). Det er det sistnevnte som gjør at den plugin-frie løsningen krever Chrome, siden det kun er Chrome som har NaCl innebygd.

Det er uklart hvorfor NaCl er nødvendig, og bruken av det som omtales som en innebygd plugin har fått en del til å kritisere nyheten, siden den da ikke er nettleseruavhengig. Til sammenligning fungerer Appear.in-tjenesten til Telenor Digital helt fint uten plugins i de nettleserne som har fungerende WebRTC-støtte, det vil si Chrome, Firefox og Opera.

– Husk at programvare er en iterativ prosess, og vi er nødt å starte et sted. Andre nettlesere gjør utrolige framskritt med WebRTC, men det er fortsatt forskjeller i implementeringene. Det å få i alle fall Hangouts på Chrome til å fungere uten en plugin, ved å bruke WebRTC og en anelse NaCl, er et stort skritt i riktig retning, men det er på ingen måte vårt siste skritt, skriver Kirst.

Brukere av alle andre nettlesere vil fortsatt måtte bruke den nevnte Hangouts-pluginen dersom de ønsker å bruke Hangouts på pc-en.

    Les også:

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.