Google med utvidet patentsøk

Skal gjøre det enklere å finne fram i patentjungelen.

Google patentsøk har nå en egen funksjon for å søke etter relevante oppfinnelser som var kjente da en gitt patentsøknad ble innlevert.
Google patentsøk har nå en egen funksjon for å søke etter relevante oppfinnelser som var kjente da en gitt patentsøknad ble innlevert. (Bilde: Google)

Skal gjøre det enklere å finne fram i patentjungelen.

Google har tilbudt en patentspesifikk søketjeneste siden 2005, men inntil denne uken var det bare amerikanske patenter, patentsøknader og varemerker det var mulig å søke etter.

Denne uken kunngjorde Google at søketjenesten har blitt utvidet med millioner av europeiske patenter og patentsøknader, som har blitt behandlet av European Patent Office.

Det er selvfølgelig fullt mulig å søke etter patenter direkte på nettstedet til de enkelte patentkontorene, men særlig det amerikanske føles svært tungvindt å bruke. Illustrasjonene i patentene vises ikke i nettleseren dersom man ikke har installert en spesiell plugin. I Googles tjeneste kreves ingen spesialverktøy for å se illustrasjonene, og oppføringene kan lagres som PDF-filer.

I tillegg til flere flere patenter, er Googles patentsøk nå utstyrt med en søkefunksjon som skal gjøre det enklere finne fram til andre patenter og dokumentasjon som beskriver oppfinnelser som er relatert til den i en patentsøknad eller i et patent. Søket er begrenset til å vise hva som eksisterte da søknaden ble levert.

Dette søket etter kjente oppfinnelser er tilgjengelig via en egen knapp, «Find prior art», som vises sammen med søknadene og patentene i Googles tjeneste.

Prior Art Finder tar utgangspunkt i nøkkelord i patentteksten og kombinerer disse i et søk, hvor resultatene henter fra Google Patents, Google Scholar, Google Books og resten av weben.

Oppfinnelseshøyde

Normalt skal man bare kunne få patent på en oppfinnelse dersom oppfinnelsen er ny og ikke åpenbar. Men ikke minst i IT-bransjen har det vist seg i under patentstrider i rettsapparatet at patentkontor – særlig det amerikanske – har innvilget patenter på oppfinnelser som likevel ikke har vært nye eller har tilstrekkelig oppfinnelseshøyde. Årsaken kan være at patentkontoret ikke har visst om eller funnet fram til de relevante, tidligere oppfinnelsene.

Kanskje Googles utvidede patentsøk kan være et nyttig supplement, ikke bare for de som søker om patent på en oppfinnelse, men også for de som behandler søknadene.

Det er forøvrig mulig å laste ned alle patent- og varemerkedokumentene til det amerikanske patentkontoret fra denne siden. Men vær klar over at filen med patentsøknadene bare for den siste uken er på over 9 gigabyte.

I Norge, i alle fall, kan man normalt ikke få patent på en oppfinnelse som tidligere har blitt omtalt i et tidligere patent, i tidskrifter eller brosjyrer, eller muntlig. Produktet kan ikke patenteres i Norge dersom det har blitt vist på en messe her i landet.

Ifølge den norske patentloven er det flere ting som ikke kan patenteres:

  • oppdagelser, vitenskapelige teorier og matematiske metoder
  • kunstneriske frembringelser,
  • planer, regler eller metoder for utøvelse av intellektuell virksomhet, for spill eller forretningsvirksomhet, eller programmer for datamaskiner,
  • fremleggelse av informasjon

Det er kun tekniske løsninger som kan patenteres, ikke for eksempel et forretningskonsept.

    Les også:

Til toppen