JUSS OG SAMFUNN

Google og Facebook kan gå i svart

Nettgiganter vurderer protestaksjoner mot amerikansk lovforslag.

4. jan. 2012 - 08:11

Tenkt deg en dag på weben uten tilgang til nettsteder som Google, PayPal, Yahoo, Facebook, Amazon og Twitter.

Det kan bli det dramatiske resultatet av en mulig protestaksjon mot SOPA (Stop Online Piracy Act), et amerikansk lovforslag med tiltak mot piratkopiering.

Lovforslaget er omstridt, blant annet fordi det åpner for at nettleverandører – uten noen form for rettslig prøving – kan pålegges å sperre tilgangen til nettsteder som angivelig har begått opphavsrettsbrudd. SOPA støttes av mange innholdsleverandører, men flere har nylig trukket støtten.

Blant motstanderne er medlemmene av handelsorganisasjonen NetCoalition, noe som inkluderer noen av de største nettstedene i verden. Det er disse som nå vurderer en koordinert aksjon mot SOPA. Dette forteller Markham Erickson, administrerende direktør i NetCoalition, til Fox News.

– Mozilla hadde en mørkleggingsdag og Wikipedia har snakket om noe tilsvarende. En rekke selskaper har diskutert dette, sier Erickson.

Tilhengere av SOPA hevder at lovforslaget ikke er rettet mot amerikanske aktører, da eventuelle krenkelser disse begår allerede faller under blant annet Digital Millennium Copyright Act (DMCA).

Men nettgiganter som Google ser ikke ut til å være sikre på at ikke deres tjenester og bankforbindelser kan bli stengt på samme grunnlag som de utenlandske piratnettstedene.

En protestaksjon som i stor grad viser effekten av slik stenging av de største nettstedene, vil utvilsomt være effektiv overfor amerikanske velgere.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.