Google og Microsoft låst i investeringskrig

Google og Microsoft låst i investeringskrig

Internett skulle være gründernes tumleplass, men Google presser bransjen til gigant-investeringer.

Internett skulle være de små garasjeselskapens mulighet til å slå de store etablerte milliardselskapene, het det under dotcom-årene. Men etterhvert som Internett har modnet, må det kastes stadig mer penger på for å ikke bare lykkes, men å opprettholde sin posisjon.

Selv de store selskapene klaget i fjor over investeringsnivået de måtte holde og nå skal Microsoft og Google kjøre en ny runde. Googles mål er å holde terrenget, mens Microsoft må ta terreng fordi Google langsomt, men sikkert bare blir større og større.

På fredag la begge selskapene frem nye investeringsplaner. Til sammen skal de to selskapene bruke 1,1 milliarder dollar - 7 milliarder kroner - på to nye datasentere.

Datasentrene er store flyhangar-lignende bygg med titusenvis av enkle servere som gjennomfører søkene. Gogle skal bygge et senter i Nord-Carolina på østkysten i USA mens Microsoft skal bygge et senter i San Anonio i Texas.

Hvor mange sentere Google er ukjent, men Microsoft har et søkesenter før i hjemstaten sin Washington.

Google presser de andre aktørene, primært Microsoft og Yahoo til en investeringskrig Google lettere kan finansiere enn de to andre. Google er anklaget for det samme når det gjelder oppkjøp - for å sikre seg en bit av video-markedet, kjøpte Google markedslederen Youtube for 1,65 milliarder i fjor.

Til toppen