Google og MS åpner opp kart og søk

Både Google og Microsoft har denne uken offentliggjort programmerings-grensesnitt til sentrale tjenester.

Både Google og Microsoft har denne uken offentliggjort programmerings-grensesnitt til sentrale tjenester.

Mange utviklere, både av nettsteder og av programvare, har ytret ønsker om å bygge videre på kjente tjenester fra både Google og Microsoft. Begge selskapene har til dels vært med på notene.

Slik er det også denne gangen.

Google publiserte denne uken et programmeringsgrensesnitt (API) for selskapet karttjeneste, Maps. Dette gjør det enklere for tredjeparter å tilbyr kartene sammen med tillegginformasjon som legges over kartene, for eksempel markører eller informasjonsvinduer. Dette har også tidligere vært mulig, men da uten offisiell støtte fra Google.

API-et er ifølge Betanews tilgjengelig for ethvert nettsted, kommersiell eller personlig, som er fritt tilgjengelig for brukerne. Registrering for bruk av API, som foreløpig er under betatesting, kan gjøres på denne siden.

Det er ikke helt klart hvordan Google skal tjene penger på å tilby dette, men ifølge Betanews heter det i betingelsene at Google i framtiden vil kunne legge inn annonser i kartene og at det ikke vil være tillatt å endre eller skjule disse.

Også Microsoft har denne uken publisert et dokumentasjon om hvordan uavhengige kan ta i bruk en tjeneste som tilbys av selskapet. I dette tilfellet gjelder Microsofts Windows Desktop Search.

API-et tillater utviklere å vise resultatet av skrivebordssøket i programvare de selv utvikler. API-er er fortsatt i under betatesting, men tilbys fra denne siden. Google har allerede en periode tilbudt et lignende API og et utviklersett (SDK) for å knytte Google Desktop til annen programvare.

Til toppen