Google og Opera sammen mot Microsoft

Slutter seg til EU-klagen mot Internet Explorer.

Google og Opera sammen mot Microsoft

Slutter seg til EU-klagen mot Internet Explorer.

Google bestemte seg i går for å søke om «tredje part status» i den pågående EU-prosessen mot Microsoft. Prosessen ble satt i gang da det norske nettleserselskapet Opera Software klaget til EU-kommisjonen mot Microsofts bunting av nettleseren Internet Explorer i operativsystemet Windows.

Tidligere har også stiftelsen Mozilla, som står bak nettleseren Firefox, fått status som tredje part i denne striden. Apple, som står bak den tredje mest utbredte pc-nettleseren Safari, har ikke meldt seg, og har heller ikke kommentert Operas klage til EU.

En talsperson for EU-kommisjonen i går at EU-kommisjonen antakelig vil kreve at Microsoft må gjøre det enklere for windowsbrukere å velge andre nettlesere enn Internet Explorer. Microsoft har fortsatt en måned igjen før de må levere et skriftlig svar på EU-kommisjonens formelle innvendinger mot buntingen av Internet Explorer og Windows, som ble kjent i januar.

Dersom Google blir godkjent som tredje part i striden, og ingenting tyder på at de ikke skulle bli det, vil de få tilgang til alle saksdokumentene. De vil også få en åpen tjenestevei for å levere sine synspunkter og supplere dokumentasjonen. Følgelig vil standpunktet til Opera styrkes, og Microsoft vil oppleve enda større problemer med å begrunne sitt syn. Googles deltakelse vil gi saken enda større oppmerksomhet internasjonalt.

I sin offisielle blogg skriver Googles visepresident at nettlesere er kritiske i arbeidet for å fornye tjenestene på Internett, og at det følgelig er til stor skade for alle at det ikke er reell konkurranse mellom nettlesere. Google tror at reell konkurransen vil føre til teknologisk framgang og til større og raskere fornyelse av tjenestetilbudet på nettet enn tilfellet er i dag, der mye er avhengig av en aktør som tviholder på en markedsandel på over to tredeler gjennom tvilsom bunting av ulike produkter. Pichai sier Google tror de, særlig etter lanseringen av sin egen nettleser, Chrome, har mye å bidra med i denne debatten.

Microsoft har ikke kommentert det siste utspillet fra Google.

    Les også:

Til toppen