JUSS OG SAMFUNN

Google: – Oracle angriper friprog

Avviser Java-søksmålet som «totalt grunnløst».

16. aug. 2010 - 07:57

Google har svart på Oracles Java-søksmål mot Android ved å stemple det som «totalt grunnløst» og som et angrep mot fellesskapet rundt åpen kildekode.

– Vi er skuffet over at Oracle har valgt å angripe både Google og åpen kildekodefellesskapet rundt Java med dette totalt grunnløse søksmålet. Åpen kildekodefellesskapet rundt Java er grenseløst, og arbeider hver dag for å gjøre nettet til et bedre sted. Vi vil forsvare standarder innen åpen kildekode med full styrke og fortsette å arbeide med bransjen for å utvikle Android-plattformen, heter det i en erklæring seng per e-post til amerikanske medier.

sin blogg skriver Java-oppfinner og Sun-veteran James Gosling – som forlot Sun i april heller enn å bli med til Oracle – at søksmålet er alt annet enn overraskende.

– Under integreringsmøtene mellom Sun og Oracle ble vi grillet om patentsituasjonen mellom Sun og Google. Vi så gnistene i øynene på Oracles advokater, skriver Gosling blant annet.

Miguel de Icaza, kjent for sine bidrag til åpen kildekodeprosjekter som Gnome og Mono, skriver på sin blogg at Sun, under Jonathan Schwartz, hadde prøvd å få Google til å betale for bruken av Java i Android, og var følgelig skuffet da Google valgte å utvikle sin egen Java virtuelle maskin, Dalvik, nettopp for å slippe å betale for Java ME (Micro Edition).

Icaza mener Oracles søksmål varsler at selskapet har til hensikt å håndheve rettighetene til Java langt strengere enn Sun var i stand til, og at det lå i kortene at Oracle ville saksøke Google etter å ha overtatt Sun.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.