Google.org skal investere i el-biler

Google er et av verdens raskest voksende selskaper, og har på kort tid blitt en trussel for selveste Microsoft.

Mens Microsoft-gründer Bill Gates trapper ned for å fokusere på arbeid med sin veldedige stiftelse, har Google-gründerne Larry Page og Sergej Brin fortsatt fullt fokus på selskapet sitt.

De har imidlertid en paralell organisasjon, Google.org, en ideell stiftelse som skal bidra til å forbedre verden innen områder som klimaforandringer, økonomisk utvikling, og global helse. Orgnisasjonen mottar 1 prosent av Googles årlige omsetning for å finansiere aktivitetene.

- I deres første brev fra grunnleggerne (2004) sa Larry Page og Sergey Brin; Vi ville gjøre Google til en institusjon som gjør verden til et bedre sted. Google.org sitt arbeid vil hjelpe oss å oppnå det, ved å tilføre Googles styrker når det gjelder å organisere informasjon og veie ny teknologi opp imot disse komplekse sakene, sier Sheryl Sandberg, VP Global Online Scales & Operations, og medlem av Google.org-panelet, i en pressemelding.

Slike organisasjoner er ikke vanlige i Norge i dag, men det børsnoterte åpen kildekode-selskapet Trolltech har en lignende veldedig stiftelse ved siden av det kommersielle foretaket.

Nå har Google.org lagt frem hvilke fem kjerneområder de vil fokusere på de nærmeste fem til ti årene, samt at de har presentert de første prosjektene som tilsammen får 25 millioner dollar.

 • Forutse og forhindre
 • Informere og styrke, for å forbedre offentlige tjenester
 • Gi drivstoff til veksten av små og medium store virksomheter
 • Utvikle gjenbrukbar energi som er billigere enn kull
 • Få fart på kommersialiseringen av El-biler

- Disse fem tiltakene er vårt forsøk på å ta opp noen av de vanskelige problemstillingene som verden må gå i møte før enden av det kommende tiåret. Vi har valgt disse fem tiltakene fordi vi mener at ved å løse dem, vil vi også skape en bedre, mer rettferdig, og tryggere verden for våre barn og barnebarn – og barna og barnebarna til folk verden over – men også fordi vi føler at disse kjernetiltakene passer godt inn i Google sine hovedstyrker, spesielt Googles innovative teknologi, dens talentfulle ingeniører og andre Googlere, som i bunn og grunn er våre mest verdsatte ressurser, sier Dr. Larry Brilliant, direktør i Google.org, i en pressemelding.

Følgende prosjekter og organisasjoner får penger av Google.org:

 • 5 millioner dollar til InSTEDD (Innovative Support to Emergencies, Diseases and Disasters), for å gjøre tidlig oppdagelse lettere, sørge for at folk er forberedt, og forbedre evnen til å reagere raskt i forhold til globale helsetrusler og humanitære kriser.
 • 2,5 millioner dollar til Global Health Security Initiative (GHSI), opprettet av Tiltaket mot Atomtrussel, for å forhindre, oppdage, og reagere på biologiske trusler.
 • 600,000 til Universitetet Clark slik at laboratoriene ved skal kunne utvikle et system til å forbedre deres overvåking, analysering og evne til å forutse påvirkningen av varierende klima, og forandring i økosystemer, samt mat og helse i Afrika og Amazonas.

  Informere og styrke, for å forbedre offentlige tjenester

 • 2 millioner dollar til Pratham, en ikke-statlig organisasjon i India, for å skape et uavhengig institutt som vil utføre The Nationwide Annual Status of Education Report (ASER), i tillegg til rådgivning i utdannelsessektoren på en stor skala.
 • 765,000 dollar til the Centre for Budget and Policy Studies, en Bangalore-basert analysegruppe, for å skape en budsjettsinformasjonstjeneste for lokale styregrupper som skal lette arealplanleggingen regionalt og kommunalt i India.
 • 660,000 dollar til Center for Policy Research, en handlingsorientert tenketank med base i India, for å øke debatt og samtaler rundt temaer som lokalt styre og serviceleveranse i byene.
 • 4.7 millioner dollar i bevilgning til Technoserve, for at de skal kunne utvide sin innsats med å støtte virksomheter, anspore skapelse av arbeidsplasser og styrke fattigdomsbekjempelsesprogram verden over, samt for å utvikle og implementere en foretaksplankonkurranse for å støtte opp om entreprenører i Ghana og Tanzania.
 • 10 millioner dollar til eSolar, et firma med base i Pasadena i California. eSolar spesialiserer seg på solenergi som bytter ut bensin, på en tradisjonell strømfabrikk, med varme, produsert ved hjelp av solenergi. eSolar sin teknologi har et stort potensial til å kunne produsere fornybarenergi i stor skala - billigere enn kull.
 • RechargeIT er et tiltak satt i gang av Google.org, som sikter seg inn på å redusere CO2utslipp, få ned bruken av olje, og stabilisere strømnettet, ved å sette fart på tilpasningen av plug-in hybride elektriske kjøretøyer og tilkoblings-teknologi. Google.org lanserte en anmodning om $10 millioner til investeringsforslag denne høsten, og vil investere summer fra $500,000 til $2 millioner i utvalgte bedrifter som med sin innovative tilnærmelse, sine team og teknolgi vil gjøre det mulig med en verdensomspennende kommersialisering av plug-in hybride elektriske kjøretøyer, og / eller tilkoblings-løsninger.
Til toppen