Google overrasker med tidlig testversjon av neste Android

Utviklere og enhetsleverandører kan starte forberedelsene allerede nå.

Google overrasker med tidlig testversjon av neste Android
(Bilde: Google)

Utviklere og enhetsleverandører kan starte forberedelsene allerede nå.

Google kom i går med den første offentlige testutgaven av det som foreløpig bare kalles for Android N, den neste store utgaven av operativsystemet. Dette skjer overraskende tidlig.

I fjor ble den første testutgaven av Android Marshmallow ikke gjort tilgjengelig før under Google I/O-konferansen i slutten av mai. Den offisielle versjonen ble utgitt i begynnelsen av oktober i fjor.

August?

Det nåværende veikartet for Android N tyder på en offisiell utgivelse i august eller september. Sannsynligvis blir det august, siden Dave Burke skriver i kunngjøringen at den endelige versjonen vil bli tilgjengelig for enhetsleverandørene denne sommeren.

På veien dit skal man komme fra dagens alfautgave, via to betaversjoner, en versjon hvor programmeringssnitt og SDK har blitt endelige, samt en testutgave for siste finpuss. Det skal gå mellom fire og seks uker mellom hver versjon.

Versjonen som nå er tilgjengelig, kan lastes ned og installeres av alle, men bare på Pixel C, nyere Nexus-enheter eller i den offisielle Android-emulatoren. De som melder enheten inn i Android Beta-programmet, vil få Android N-testversjonen som en OTA-oppdatering (Over The Air).

Versjonen som nå er tilgjengelig, er kun beregnet for utviklere – primært dem som allerede nå vil begynne å se på hvilken betydning den nye versjonen vil ha for appene de utvikler. Det er likevel ikke slik at den nåværende testversjonen er funksjonsferdig. Det skal være betydelig mer i vente.

En forsmak

Den mest iøynefallende nyheten som allerede kan testes, er flervindustøtte. Det vil si at man kan ha flere apper åpne og synlige på en gang, dra dem rundt på skjermen og legge app-vinduer side ved side, omtrent slik man kjenner fra blant annet pc-er. Målet er økt produktivitet.

Skjermene på mange smartmobiler er så høyoppløste at det kan fungere greit å vise to appvinduer ved siden av hverandre.

Det loves mer funksjonalitet som skal redusere forbruket. Det skal være mulig å redusere databruken over mobilnett ved at det blir enklere å sperre all bakgrunnstrafikk. I tillegg skal den nye Data Saver-funksjonen kunne fortelle apper at de bør bruke så mindre data også når de er i forgrunnen.

Android N skal også ha en egen TV-app med mulighet for samtidig opptak av flere kanaler. Men det er ikke sikkert dette er funksjonalitet som er ment for mobiler og nettbrett.

Varslingsfeltet i Android N er utvidet med nye programmeringsgrensesnitt som blant annet gjør at brukerne i større grad kan svare på varslene direkte, i stedet for å måtte gå til en egen app. Hvert varsel kan også være mer innholdsrik, og relaterte varsler kan vises samtidig som en liste.

Java 8

En annen nyhet er at utviklere nå kan ta i bruk funksjonalitet som er en del av Java 8, blant annet lambdaer. Dette gjøres mulig med en kompilatoren Jack (Java Android Compiler Kit). Dette gjelder dog ikke bare for Android N, men for Android-versjoner tilbake til Gingerbread. Annen Java 8-funksjonalitet støttes foreløpig bare av Android N, men Google oppgir at de forsøker å gjøre mer av dette bakoverkompatibelt ved hjelp av Jack.

En oversikt over det meste av nyhetene i Android N så langt, finnes på denne siden. En video av hvordan Android N ser ut, finnes hos The Verge.

Til toppen