JUSS OG SAMFUNN

Google patentsaksøker for første gang

Gir britiske telegigant svar på tiltale.

Google har gått til motsøksmål mot BT og anklager den britiske telekomgiganten for krenkelse av patenter som Google har kjøpt fra IBM og Fujitsu.
Google har gått til motsøksmål mot BT og anklager den britiske telekomgiganten for krenkelse av patenter som Google har kjøpt fra IBM og Fujitsu. Bilde: PantherMedia / Stuart Miles
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. feb. 2013 - 11:05

Google har ifølge Reuters saksøkt BT (tidligere British Telecom) i USA og Storbritannia for krenkelse av fire patenter. I praksis dreier det seg om et motsøksmål, siden Google ble saksøkt av BT i desember 2011 for krenkelse av seks patenter. Det amerikanske søksmålet kan leses her.

Ifølge FOSS Patents-bloggen er dette første gang Google har saksøkt noen for patentkrenkelse. Det samme kan ikke sies om Motorola Mobility, Googles heleide datterselskap, som blant annet i august i fjor saksøkte Apple for nettopp patentkrenkelser. Dette skjedde flere måneder etter at Google ble eier av selskapet.

De fire aktuelle patentene, alle amerikanske, er disse:5,581,703, 5,701,465, 7,460,558 og 6,807,166.

De to førstnevnte patentene ble innvilget i andre halvdel av 1990-tallet. Det var opprinnelig IBM som var eier av disse patentene. Det samme gjelder det tredje patentet, som ble innvilget i 2007. Det fjerde patentet fikk Fujitsu innvilget i 2004. Google har tydeligvis kjøpt patentene på et senere tidspunkt. Selskapet har ingen lang historie bak seg som leverandør av teletjenester og har derfor vært nødt til å kjøpe seg en patentportefølje for å kunne forsvare seg mot patentsøksmål innen dette området.

De to eldste patentene dreier seg om metoder og utstyr for reservering av systemressurser for å sikre tjenestekvalitet. 558-patentet beskriver system og metoder for å overføre forbindelseskapasitet i et «multi-tier data processing system network». Det fjerde patentet beskriver en IP-telefoni-gateway.

– Vi har alltid sett på rettstvist som siste utvei, og vi jobber hardt for å unngå rettssaker, skriver Google i en uttalelse som er gjengitt av flere aviser.

– Men BT har kommet med flere grunnløse patentkrav mot Google og våre kunder, og de har også bevæpnet patenttroll, heter det i uttalelsen.

Søkmålet som BT for over et år siden anla mot Google, har ennå ikke kommet opp for distriktsdomstolen i Delaware. BT mener at Google-tjenestene og -produktene Android, AdMob, AdSense, AdWords, AdWords Express, DoubleClick, Gmail, Google+, Google Docs, Google Maps, Google Music, Google Offers og Google Places hvor for seg krenker minst ett av de seks patentene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.