TELEKOM

– Google planlegger egen satellittflåte

Investerer videre i global internett-aksess.

Fotografiet viser én av O3bs kommunikasjonssatellitter. Satellittene Google angivelig skal bruke, skal bare veie en sjettedel av denne.
Fotografiet viser én av O3bs kommunikasjonssatellitter. Satellittene Google angivelig skal bruke, skal bare veie en sjettedel av denne. Bilde: O3b
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. juni 2014 - 09:18

Flere av de store teknologigigantene, med Google og Facebook i spissen, har satt seg som mål å gjøre internett tilgjengelig på steder hvor slik infrastruktur i stor grad mangler.

Project Loon har til nå vært det mest ambisiøse prosjektet til Google på dette området. Prosjektet tar i bruk ballonger som er utplassert i stratosfæren og som automatisk skal kunne utnytte ulike lag og vindretninger i stratosfæren til å være posisjonert over det samme geografiske området i lang tid. Prosjektet er fortsatt i en tidlig fase. I tillegg har Google nylig kjøpt droneselskapet Titan Aerospace, som bygger soldrevne droner som kan tilby trådløst bredbånd.

Men nå kan det se ut til at Google har konkludert med at ballongene ikke er tilstrekkelige til å tilby internett-aksess over alt. Flere ikke navngitte kilder ved Google har fortalt at selskapet også planlegger å investere tungt i et nettverk av satellitter, som også skal kunne tilby internett-aksess over store områder. Dette skriver Wall Street Journal.

Det er litt uklart hvor omfattende planer Google har, men det antydes at selskapet i første omgang vil starte med 180 satellitter. Det skal dreie seg om små satellitter, med en vekt på under 110 kg, som går i en lavere bane enn tradisjonelle satellitter. Prosjektet ventes å koste et sted mellom 1 og 3 milliarder dollar, avhengig av blant annet en mulig dobling av antallet satellitter.

Prosjektet skal være ledet av Greg Wyler, som i 2007 grunnla satellittkommunikasjonsselskapet O3b Networks, et selskap Google har investert i. Ifølge Wall Street Journal og The Information har blant annet Wyler og Brian Holzen, tidligere teknologidirektør i O3b, sluttet seg til Google. Wyler skal rapportere til Craig Barrat, tidligere president i Qualcomm Atheros, som nå har en direktørstilling i Google.

Wyler skal lede en gruppe på mellom 10 og 20 personer, trolig i tillegg til innleide spesialister fra satellittselskapet Space Systems/Loral (SSL).

Wall Street Journal har hentet uttalelser fra en rekke aktører og observatører i satellittbransjen. De uttrykker en blanding av skepsis og interesse. Skepsisen er særlig knyttet til kostnadene, som enkelte mener at kan bli langt høyere enn det som er forespeilet av de anonyme kildene. Likevel, Google har en del å rutte med.

– Google har kan unektelig ressursene til å gjøre noe spennende på dette området. Vi og alle andre i bransjen ser fram til å høre mer om hva de arbeider med, sier Vern Fotheringham, administrerende direktør hos Kymeta, et selskap som leverer jordantenner til blant annet O3b, til Wall Street Journal.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.