Google planlegger neppe en mobiltelefon

Apples mobil overrasket bransjen, men mobiler er trolig noe av de siste Google skal lage. Her er hvorfor:

Apples mobil overrasket bransjen, men mobiler er trolig noe av de siste Google skal lage. Her er hvorfor:

På fredag begynte ryktene om at Google skulle komme med en mobiltelefon å svirre. Deres spanske sjef skal ha sagt så og en blogger hevder å ha innside-informasjon.

Her er hvorfor dette er lite sannsynlig:

- Ryktene om Google har i motsetning til ryktene om Apples kommende produkter veldig ofte visst seg ikke å stemme eller vært sterkt overdrevne. Husker du Google OS - Google kommende operativsystem?

- Google er et internett-aktør og har etterhvert fått anstrøk av å være et programvareselskap. De er ikke et maskinvareselskap. De selger riktignok en søkeboks, men det er en standard rackservere som er gul-malt - Google har bare levert programvaren.

- Mobilbransjen blir mer, ikke mindre konkurranseutsatt. Alle tall viser at det er skalafordeler som teller - de fem store aktørene har de siste årene spist markedsandeler fra de mindre. Når selv aktører som Siemens og Benq sliter, skal du være veldig modig - eller plent nødt til å satse.

- Apples inntreden i mobilbransjen er ikke frivillig - de må! Lavere minnepriser gjør at mobiltelefon-produsentene nå stjeler musikkspiller-markedet nedenifra - først 1-8 GB-marked og vil så klatre oppover. Apple ser at hvis de ikke fornyer seg og går inn mobilmarkedet vil de snart få problemer - markedet for MP3-spiller vil rett og slett dø ut på sikt.

- Google er ikke under et slikt press - og har ingen designavdeling, ikke noe distribusjonsapparat og heller ikke noen renomee der ute som en produsent av personlig kvalitetsutstyr.

- Google har tusenvis av andre ting de kan kjøpe, investere i og bygge opp. Å skape en egen mobiltelefon ligger omtrent så langt unna man kan komme Googles virksomhet i dag. At mobiler trenger søke-muligheter er ikke et grunnlag for å lage egne mobiler - slik fungerer ikke IKT-bransjen.

- Trolig er det snakk om en mistforståelse - Google arbeider med å lage programvare for en mobil og har kanskje visst det frem på en mobil de har klistert sin egen logo på. Det rimer med dagens Google og deres partner-strategi, både på mobil, nett og PC.

Til toppen