FORBRUKERTEKNOLOGI

Google Play med film og musikk i Norge

Utfordrer både iTunes og WiMP.

Google Play tilby nå musikk og film i Norge, flere år etter at dette ble tilgjengelig i USA.
Google Play tilby nå musikk og film i Norge, flere år etter at dette ble tilgjengelig i USA. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. mars 2014 - 09:48

Google rullet i går kveld ut langt mer innhold i den norske utgaven av selskapets markedsplass, Google Play. Tidligere har Android-applikasjoner vært det eneste innholdet, men nå har det kommet store mengder musikk og også en hel del film som kan kjøpes eller leies. Dessuten er strømmetjenesten All Access nå åpnet.

Google Play Music har egentlig vært tilgjengelig i Norge lenge, men med begrenset funksjonalitet. Brukerne har kunnet laste opp inntil 20 000 av sine egne musikkfiler og spille dem av fra nettskyen i en nettleser eller en Google Play Music/Musikk-app til Android eller iOS. Men nå har det blitt mulig for brukerne i mange flere land enn tidligere å enten kjøpe enkeltspor eller album for nedlasting, eller å bruke All Access-tjenesten som gir tilgang til strømming av 20 millioner musikkspor for i utgangspunktet 99 kroner i måneden. Bitraten er på 320 kilobit per sekund, men reduseres dersom det ikke er tilgjengelig båndbredde for dette.

Google Play All Access er altså en direkte konkurrent til Spotify og WiMP, men i alle fall på pc-er behøver man ikke å laste ned noen egen klient – alt fungerer direkte i nettleseren.

Musikk man kjøper, kan deles med inntil tusen venner via Google+ som kan spille av hele sporet én gang. Musikken legges også i brukerens eget Google Play-bibliotek, hvor alt innholdet kan gjøres tilgjengelig «offline» på mobile enheter. Men musikk man kjøper kan også lastes ned som en 320 kbit/s MP3-fil inntil to ganger.

Android-appen for Google Play Movies (Filmer). <i>Bilde: digi.no</i>
Android-appen for Google Play Movies (Filmer). Bilde: digi.no

Film

Med Google Play Movies kan man også leie eller kjøpe film. Det loves at det meste av innholdet er i HD-oppløsning, 720p eller bedre. Utvalget er foreløpig ganske begrenset. I den store kategorien «Action og eventyr» er den knapt 300 filmer, de fleste relativt gamle. Men man finner også sporadisk nyere filmer, som «Gravity» og «The Veronica Mars Movie».

Selv om de fleste av filmene både kan kjøpes og leies, er det andre som enten bare kan leies eller bare kjøpes.

Leieprisene er normalt på mellom 29 og 49 kroner, men vi har også funnet filmer til 19 kroner, men da er det ikke HD-oppløsning. En hel del av filmene ser ut til å mangle norske undertekster.

Det er vanskelig å se de store fordelene ved kjøp av film via Google Play. HD-utgaven av nevnte «Gravity» koster 169 kroner. I enkelte butikker får man kjøpt BD-utgaven til lavere pris enn dette. Da har man også en fysisk kopi man kan spille av hvor som helst og låne bort til venner.

Filmene man kjøper i Google Play har man ikke helt fri tilgang til. De kan kun spilles i nettleseren til en pc eller via Google Play Movie-appen på en mobil eller nettbrett. Riktignok støttes «offline»-avspilling, dersom man laster ned filmen eller episoden i appen, men det er ingen fil man selv kan flytte rundt på. Filmene kan lagres lokalt på inntil fem enheter om gangen.

Prisene er likevel omtrent som det man finner i Apple iTunes, som nok anses som hovedkonkurrenten.

Det er uansett gledelig at Google endelig har fått lov til å komme med et slikt tilbud også i Norge. Ofte det er forhandlinger om innholdsrettigheter som hindrer eller forsinker lanseringen av slik tjenester internasjonalt. Men i alle fall innholdet i filmdelen av tjenesten har betydelig forbedringspotensial. Hvor er for eksempel tv-seriene? I USA kan man se på «Game of Thrones» i Google Play Movies. Vi har heller ikke funnet noen norske filmer.

Google skal i løpet av noen uker også offisielt lansere Chromecast-enheten i en rekke nye land. Om Norge er blant disse, er uklart, men det er ikke utenkelig at Google Play-utvidelsen er en forberedelse på dette.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.