JUSS OG SAMFUNN

Google raser mot NSAs overvåking

Opprørt etter nye avsløringer.

Googles toppjurist, David Drummond, er rasende etter nye NSA-avsløringer.
Googles toppjurist, David Drummond, er rasende etter nye NSA-avsløringer. Bilde: Antoine Antoniol/BloombergGetty Images/All Over Press
31. okt. 2013 - 07:47

Washington (NTB-Reuters-Ritzau): Ledelsen i Google er kraftig provosert over etterretningstjenesten NSAs angivelige tapping av informasjon fra selskapets datakabler.

– Vi er opprørt over hvor langt regjeringen ser ut til å ha gått for å hente data fra vårt private fibernettverk. Dette understreker behovet for reform, sier selskapets juridiske direktør David Drummond.

Han nekter for at Google har visst om kabeltappingen som ble beskrevet i avisa Washington Post onsdag.

Også Yahoo skal ha blitt utsatt for overvåkingen, som angivelig skjer i samarbeid med den britiske etterretningstjenesten GCHQ. Et overvåkingssystem kalt MUSCULAR skal gjøre det mulig å innhente data fra flere hundre millioner internettbrukere.

– Kjenner ikke til det

NSA-sjefen Keith Alexander sa på en konferanse onsdag at han ikke kjenner til at noen slik overvåking har funnet sted. Han avviste også at NSA skal ha direkte tilgang til Yahoo og Googles servere.

Hvorvidt etterretningsorganisasjonen har skaffet seg tilgang til selskapenes kabler, sa han imidlertid ingenting konkret om.

Opplysningene om kabeltappingen stammer fra dokumenter lekket av den amerikanske avhopperen Edward Snowden. De beskriver også hvordan NSA får innsyn i datatrafikken til store IT-selskaper ved hjelp av rettslige kjennelser.

MUSCULAR krever angivelig ingen kjennelser eller rettslige vurderinger, siden arbeidet med overvåkingen skjer utenfor USA.

Forsoningsmøte

De siste månedene er det kommet stadig nye avsløringer om NSAs virksomhet, basert på Snowdens dokumenter.

Onsdag hadde USA og Tyskland sitt første møte på høyt embetsmannsnivå etter avsløringen av NSAs angivelige avlytting av den tyske statsministeren Angela Merkel. I tillegg til de nasjonale sikkerhetsrådgiverne Susan Rice og Christoph Heusgen deltok USAs øverste etterretningssjef James Clapper i samtalene i Washington.

– Dette var et ledd i vår innsats for å fjerne noe av spenningen som har oppstått som følge av enkelte rapporter om overvåkingsaktivitet angivelig utført av USA, uttalte en talsmann for Det hvite hus.

Flere delegasjoner fra EU-parlamentet var også i Washington onsdag for å få mer informasjon om NSAs virksomhet. De fikk ikke tilfredsstillende svar på anklagene om overvåking av europeiske statsledere, ifølge en uttalelse fra parlamentet.

– Paven ikke avlyttet

Mens NSA har unnlatt å kommentere mange av Snowden-avsløringene, ble påstanden om avlytting av Vatikanet raskt avvist.

Det var det italienske magasinet Panorama som onsdag meldte at Vatikanet kunne ha blitt avlyttet av den amerikanske etterretningsorganisasjonen.

Blant annet skulle NSA ha avlyttet telefonsamtalene til Jorge Mario Bergoglio før han ble pave Frans. Også flere av de andre kardinalene ble angivelig overvåket i forkant av pavevalget tidligere i år.

Magasinet oppga ikke kilden til opplysningene, som ble tilbakevist av NSA samme dag som de ble publisert. Påstandene i Panorama er usanne, uttalte organisasjonens talsperson Vanee Vines. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.