JUSS OG SAMFUNN

Google risikerer milliardbot i India

Anklages for manipulering av søkeresultatene.

Google har blitt formelt anklaget for konkurransehemmende virksomhet i India.
Google har blitt formelt anklaget for konkurransehemmende virksomhet i India. Bilde: Google, Wikipedia (CC BY-SA 3.0)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. sep. 2015 - 11:46

Google vil trolig måtte forsvare selskapets søketjeneste i enda et stort marked, nemlig India. I forrige uke skal Competition Commission of India (CCI) ha publisert en rapport hvor Google anklages for å misbruke selskapets dominerende posisjon i dette markedet til å manipulere både selve søkeresultatene og sponsede lenker til egen fordel. Det er indiske The Economic Times som skriver dette.

Satte foten ned: Google nekter å føye seg mer for EU 

Konkurrentene

De opprinnelige klagene mot Google skal ha kommet fra ekteskapstjenesten Bharat Matrimony og forbrukerorganisasjonen Consumer Unity & Trust Society. Men ifølge den indiske avisen er også en rekke andre aktører involvert, inkludert Nokias kartavdeling Here, Facebook og Microsoft, i tillegg til flere titalls indiske tjenester.

Ifølge The Economic Times må Google svare på anklagene innen den 10. september. En uke senere må selskapet møte foran en komité med syv medlemmer, som etter det som kan bli en serie med høringer, vil komme fram til en beslutning i saken.

Dersom komiteen finner Google skyldig, kan selskapet bli bedt om å endre forretningspraksisen. Men CCI kan også bøtelegge selskapet. Størrelsen på boten kan være på inntil ti prosent av nettoinntekten til selskapet. I 2014 var nettoinntekten til Google på drøyt 14 milliarder dollar.

Google vil deretter kunne bringe saken inn for indisk høyesterett.

Les også: – EU skal granske flere søketjenester 

Vil fortsatt samarbeide

– Vi vurderer nå denne rapporten fra CCIs pågående etterforskning. Vi fortsetter å samarbeide tett med CCI og forblir sikre på at vi fullt ut etterkommer Indias konkurranselover, sier en talsperson for Google til The Economic Times.

– Reguleringsmyndigheter og domstoler omkring i verden, inkludert i USA, Tyskland, Taiwan, Egypt og Brasil, har vurder mange av problemstillingene i denne rapporten, uten å finne grunn til bekymring, sier talspersonen.

Blant de forholdene det klages på, er at Google ikke er helt åpne om hvordan rangeringen av søkeresultatene foregår, og at endringer i rangeringsalgoritmene i blant kan føre til at nettsteder og websider som tidligere har vært helt i toppen, plutselig blir rangert langt lavere.

Også i Russland: Åpner granskning mot Google 

Bot

Den indiske etterforskningen skal ha pågått siden slutten av 2011. I fjor skal Google ha fått en bot på 10 millioner rupi (omtrent 1,25 millioner kroner) for å somle med å utlevere informasjon til kommisjonen.

Også EU har anklaget Google formelt for lignende forhold, mens selskapet ikke ble funnet skyldig i konkurransehemmende virksomhet etter en granskning i USA, som ble avsluttet i 2013.

Les mer: – Lærte av Microsofts tabber 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.