Google ruller ut Android Pay

Gjør en nytt forsøk på kontaktløs betaling.

Google ruller ut Android Pay
Android Payrulles i disse dager ut i USA. Bilde: Google

Allerede i 2011 lanserte Google selskapets første app for enkel og NFC-basert betaling med smartmobiler, Google Wallet. I går lanserte Google en helt ny betalingsløsning, Android Pay. I alle fall foreløpig er denne bare tilgjengelig for amerikanske brukere av mobiler med Android 4.4 og nyere.

Utskifting av terminaler: – Betal kontaktfritt overalt i Europa innen 2020 

Ble blokkert

Ifølge Andreas Fjeld, innholdssjef hos Telenor, floppet Google Wallet fordi Verizon, AT&T og T-Mobile gikk sammen om å blokkere utbredelsen av Google Wallet støtten og appen på selskapenes mobilenheter.

– Disse operatørene ønsket å legge til rette for sin egen løsning som het ISIS først og senere Softcard. Antall brukersteder var også begrenset, skriver Fjeld i en e-post til digi.no.

Leste du denne? Åpner for mobilbetaling i alle Bunnpris-butikker 

Softcard

En vesentlig nyhet ved Android Pay er at den er delvis basert på nettopp Softcard-teknologi som Google kjøpte tidligere i år. Dessuten vil Android Pay nå være forhåndsinstallert på nye Android-mobiler som selges av nettopp Verizon, AT&T og T-Mobile.

– Hva som skjer nå og fremover er noe helt annet, men husk at det er svært lite synergi i Softcard-løsningen som de har kjøpt. Google Wallet benytter ikke Secure Element på SIM som Softcard har, de benytter sin egen HCE-løsning (Host Card Emulation). Derfor må kundene bytte hele løsningen, og det blir en helt ny kundereise med helt nye krav til håndsett og oppsett, skriver Fjeld.

Android Pay skal fungerer uavhengig av hvilken mobiloperatør man benytter, men appen vil foreløpig bare tilbys amerikanske Android-brukere, og den berøringsfrie betalingen fungerer kun hos amerikanske brukersteder – mer enn én million i antall. I tillegg skal man senere i år kunne betale med Android Pay i mange apper, blant annet Airbnb og Uber.

I appen kan man legge til kreditt- og debetkort fra nettverkene American Express, Discover, MasterCard og Visa. Det kreves dog støtte fra banken som har utstedt kortet. Det er foreløpig bare elleve banker på listen, men listen skal være raskt voksende.

Konkurranse i markedet: Dansk mobilbetaling tvinger Dnb til å fjerne gebyret 

Virtuell konto

Det er ikke nummeret på betalingskortet som oppgis når man betaler. I stedet brukes et virtuelt kontonummer, som også kan benyttes dersom man vil heve et kjøp.

Når man handler, må mobilen låses opp og holdes inntil den kontaktløse betalingsterminalen, før man eventuelt trykker på en knapp på skjermen for å bekrefte transaksjonen. Android Pay fungerer ikke på enheter som hvor brukeren ikke har skrudd på skjermlåsfunksjonen.

Android Pay har også støtte for gavekort og lojalitetskort.

Fremtiden? Vil la deg betale helt uten berøring 

Ny Google Wallet

Google Wallet som navn og app, forsvinner ikke. Men appen har blitt skrevet om fra bunnen av og er nå beregnet for å sende penger til eller be om penger fra andre Wallet-brukere, også på iOS-enheter.

Appen er tilknyttet et debetkort eller en bankkonto. Men også denne løsningen er kun rettet mot amerikanske brukere.

Google har ikke sagt noe om når selskapets kontaktfrie betalingsløsninger eventuelt blir tilgjengelige på utsiden av USA. Siden den nye løsningen har fått navnet Android Pay, er det lite sannsynlig at Google vil tilby den til andre plattformer, for eksempel som en konkurrent til Apple Pay på iOS-enheter.

Eget tjeneste: Nå er Samsung klare for mobilbetaling