TELEKOM

Google ruller ut IPv6-tjenester

Men DU må kreve at din ISP tar grep for å få tilgang til Googles tjenester gjennom fremtidens IP-nett.

Google ruller nå ut IPv6-støtte for de fleste av tjenestene sine. Brukere må imidlertid befinne seg på et godkjent nettverk for å få tilgang. Den enkelte nettleverandør må selv søke Google om slik tilgang.
Google ruller nå ut IPv6-støtte for de fleste av tjenestene sine. Brukere må imidlertid befinne seg på et godkjent nettverk for å få tilgang. Den enkelte nettleverandør må selv søke Google om slik tilgang.
12. jan. 2009 - 10:51

Ekspertene venter at en overgang til transportprotokollen IPv6 er uunngåelig.

Dagens mest brukte overføringsprotokoll på internett er avleggs, og dessuten snart tom for adresser. digi.no har fulgt utviklingen på dette området gjennom en serie artikler.

Overgangen har så langt gått sakte, men blir samtidig bare mer aktuell over tid. Det finnes overgangsløsninger der både IPv4 og IPv6 kjører i samme nettverk gjennom ulike tunnelleringsteknikker, men slike kan gi ruting som ikke er optimal.

Samtidig er overgangen gjenstand for en «høna og egget»-problematikk. Hvorfor skal eksempelvis nettsteder tilby innhold over IPv6, hvis ingen nettverk støtter dette (og vice versa).

Google er en av ganske få virksomheter, som likevel har valgt å satse. Allerede i mars 2008 åpnet søkemotoren sin primærtjeneste gjennom adressen ipv6.google.com. (Merk at denne adressen ikke fungerer for de uten IPv6-nett.)

Nå opplyser søkegiganten at de ruller ut resten av sine tjenester på fremtidens IP-protokoll. Google søk (med bilde-, blogg- og kodesøk), Alerts, Calendar, Docs, Finance, Gmail, Health, iGoogle, News, Notebook, Reader og Sites er blant tjenestene som skal være tilgjengelig over IPv6.

Selskapet opplyser at satsingen fortsatt er på et tidlig stadie, men tilgang til de fleste tjenestene deres skal fungere sømløst over IPv6, ved for eksempel å besøke www.google.com. Google opplyser videre at de planlegger å tilby IPv6-støtte for enda flere tjenester i tiden fremover.

Bedrifter og private som har satt opp IPv6-nettverk er imidlertid avhengig av å ha en nettleverandør med godkjenning fra Google. Hvis ikke så får du ikke tilgang til de fleste tjenestene deres over IPv6.

Google har nemlig bestemt seg for å kreve at ISP-er kontakter dem for å bekrefte at IPv6-nettverkene deres er satt opp og fungerer skikkelig. De krever også et visst antall kunder med IPv6, uten å spesifisere nærmere hva det innebærer.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.