JUSS OG SAMFUNN

Google runder 20.000 patenter

Styrker sitt forsvar etter ny avtale med IBM.

15. sep. 2011 - 09:40

Ved årsskiftet hadde ikke Google mer enn 576 patenter, hvorav halvparten ble innvilget i fjor. Siden har de måttet stikke hendene dypt i lommene, som ledd i en strategi for å bekjempe søksmål mot både dem og partnere.

I slutten av juli kjøpte Google rundt tusen patenter fra IBM. Nå er det klart at en lignende transaksjon fant sted også i midten av august.

Google har kjøpt ytterligere 1.023 patenter fra IBM. Det går frem av kunngjøringer hos det amerikanske patentkontoret tirsdag denne uken.

De fleste patentene ser ut til å stamme fra IBMs egen forskning, men enkelte har også sin opprinnelse fra Cognos, en spesielt på beslutningsstøtte og forretningsanalyse som IBM kjøpte opp i 2007.

I likhet med forrige patentkjøp fra IBM er bredden også denne gangen stor. De omhandler alt fra desktop til servermaskinvare, datasikkerhet, databaseprosesser, kretsdesign, parallelle databasesystemer og -arkitektur, brukerautentisering, testing av kreditt- og smartkort, og mye mer.

Bloggen SEO By the Sea har merket seg at flere av patentene involverer Java, mobiltelefoner, men også søk og web.

Det er uklart hva Google har måtte betale IBM for patentrettighetene. Ingen av selskapene har ønsket å kommentere avtalene.

Patentkrigen

I takt med Googles inntreden i nye forretningsområder har de, og særlig partnere som benytter deres operativsystem Android, blitt utsatt for stadig nye patentsøksmål.

Patentkrigen blusset for alvor opp da et konsortium med seks selskaper, deriblant Apple og Microsoft, snappet opp patentporteføljen til Nortel for 4,5 milliarder dollar. Google tapte budkrigen, men fikk sin revansje ved å kjøpe Motorola og deres 17.000 patenter for 12,5 milliarder dollar.

De siste innkjøpene innebærer at Google nå har mer enn 20.000 patenter i sin portefølje.

Den nyervervede «krigskassen» av patentrettigheter fikk nylig sin første anvendelse. HTC får bruke ni av deres patenter i en pågående rettstvist med Apple.

I praksis er patentstriden del av kampen mellom iPhone og Android, det vil si Apple og Google. Apple har imidlertid ikke angrepet Google direkte, men har i stedet valgt å gå etter Android-leverandører som HTC og Samsung.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.