Google saksøkt for å spre innhold

Et fransk nyhetsbyrå mener Google er for ivrige og saksøker nå søkemotoren for ulovlig kopiering.

Et fransk nyhetsbyrå mener Google er for ivrige og saksøker nå søkemotoren for ulovlig kopiering.

Nyhetsbyrået AFP hevder verdens største søkemotor på nettet, Google, stjeler rått, og saksøker søketjenesten for over 100 millioner kroner.

Agence France Presse (AFP) mener Google undergraver deres virksomhet, og krever 107 millioner kroner av selskapet.

AFP hevder at søkemotorens tjeneste Google News ulovlig lar sine brukere få tilgang til nyhetsbyråets fotografier, nyhetsartikler og reportasjestoff. Søksmålet er prinsipielt viktig.

- Hvis ikke det skal være mulig å lenke på nettet uten å spørre først, vil det føre til dårligere søkemotorer og nytteverdien av internett vil reduseres, sier Gisle Hannemyr, lektor ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo, til Dagbladet.

Nyhetsbyråer lever av å selge sine journalistiske produkter, og abonnentene må betale en avgift for å få tilgang på materialet. AFP krever at Google umiddelbart slutter å la sine brukere få tilgang til redaksjonelt materiale som nyhetsbyrået har laget.

Hannemyr håper at AFP ikke vinner fram med sin sak.

- Hvis AFP ikke ønsker å bli oppført på Google News, kunne de fulgt de reglene som fins for å forhindre dette, sier han.

AFP skal flere ganger ha kontaktet Google for å få slutt på praksisen, og hevder at Google har unnlatt å svare på henvendelsene. Google har ikke kommentert saken etter at søksmålet ble kjent.

Til toppen