BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google satser milliarder på fornybar energi

Google vil gjøre fornybar energi billigere enn strøm fra kulldrevne kraftverk.

28. nov. 2007 - 10:36

Google kunngjorde i går et initiativ de kaller RE

Google sier at de skal investere flere titalls millioner dollar i forskning for å få fram ny teknologi innen solkraft, vindkraft, geotermisk kraft og andre kilder. De setter av flere hundre millioner dollar for å omsette forskningsresultatene til kommersielle prosjekter.

Ifølge selskapets gründer og produktsjef Larry Page vil de bygge videre på den kompetansen de har ervervet seg i utviklingen av energieffektive bygg og datasentraler.

Page konkretiserer målet med en tidsfrist: I løpet av år – ikke tiår – skal Google være i stand til å produsere en gigawatt fornybar kraft rimeligere enn kullkraft, og det uten subsidier. Han legger til at en gigawatt er nok til å forsyne en by på størrelse med San Francisco.

I dag stammer 40 prosent av verdens elektrisitet fra kulldrevne kraftverk. Disse bidrar sterkt til utslippene av klimagass og er følgelig en hovedårsak til global oppvarming. Google tror at dersom de kan gjøre fornybar energi rimeligere enn kull, vil det ble økonomisk fordelaktig for produsentene å bytte ut kull også på kort sikt.

– Vi håper å kunne utløse en grønn strømrevolusjon som kan levere banebrytende teknologi som koster mindre enn kull, sier Larry Brilliant som leder Googles veldedige arbeid.

I tillegg til egen forskning og utvikling, vil Google søke partnerskap med etablerte aktører innen fornybar energi. To slike partnerskap er allerede etablert, med henholdsvis solenergiselskapet eSolar, og vindenergiselskapet Makani Power.

Google forpliktet seg i fjor våres til å gjøre sin egen drift karbonnøytral, og sier de er i rute til å nå dette målet innen årsskiftet.

Blant tiltakene de har gjennomført for å nå dette målet er energisparing i datasentralene, overgang til elektriske kjøretøy i transportoppdrag, og et eget solcelleanlegg som genererer 1,6 megawatt.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.