JUSS OG SAMFUNN

Google: – Selve Android er lite berørt

Men mye tyder på at kjennelsen mot Samsung uansett ikke vil bli stående.

Patentene i rettssaken mellom Apple og Samsung har lite med Android å gjøre, mener Google.
Patentene i rettssaken mellom Apple og Samsung har lite med Android å gjøre, mener Google.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. aug. 2012 - 10:48

Apple fikk medhold på de fleste punkter av juryen i den amerikanske rettssaken mot Samsung. Spørsmålet mange har stilt seg nå, er i hvilken grad kjennelsen berører ikke bare Samsung, men Android som plattform.

Mange av punktene som juryen skulle ta stilling til, dreide seg om utseendet til en rekke enheter fra Samsung, og om hvorvidt dette er krenkelser av Apples mønsterbeskyttelse av iPhone og iPad. Det kan godt være at Apple vil komme med tilsvarende krav til andre mobilleverandører, men det handler om maskinvare, ikke Android.

Google kom i går med en kort uttalelse om kjennelsen. Den er gjengitt av blant annet The Verge.

– Ankeinstansen vil vurdere både overtredelse og gyldigheten til patentkravene. De fleste av disse er ikke relatert til det rene Android-operativsystemet, og flere blir undersøkt på nytt av US Patent Office. Mobilbransjen flytter seg raskt og alle deltakerne – inkludert nykommere – bygger på ideer som har eksistert i flere tiår. Vi samarbeider med våre partnere for å gi forbrukere innovative produkter til overkommelig pris, og vi vil ikke at noe skal begrense dette, heter det i Googles uttalelse.

Samsung og de fleste av de større mobilleverandørene som tilbyr Android-baserte enheter, gjør sine egne tilpasninger i og på toppen av Android. Dermed er det ikke gitt at patentkrenkelser som gjøres av én leverandør, også gjøres av alle de andre som benytter Android.

Det er likevel verdt å legge merke til at Google ikke sier at kjennelsen ikke berører Android over hodet. Blant enhetene som ifølge juryen har krenket Apple-patenter, er Nexus S 4G, levert av mobiloperatøren Sprint. Nexus S benytter i utgangspunktet en ren Android-installasjon, men krenker ifølge kjennelsen fra juryen to av Apple patenter – «gummistrikkpatentet» 7,469,381 og et patent, 7,844,915, som blant annet dreier seg om å skille mellom rulling av skjermen med én berøring og «pinch-to-zoom» med multitouch.

Anke

Det er mye som ennå ikke er avgjort i denne saken. Samsung vil trolig i første omgang forsøke å få omstøtt juryens kjennelse. Selskapet kan blant annet argumentere med at juryen brukte oppsiktsvekkende kort tid – i praksis 21 timer – på å svare på de mer enn 700 spørsmålene den skulle ta stilling til under drøftingene.

– Det ville ta meg mer enn tre dager å forstå alle vilkårene i kjennelsen. I enda større grad å gjøre en juridisk bindende avgjørelse på alle disse separate spørsmålene. Slo dere mynt eller krone, skriver Elie Mystal i bloggen Above the Law.

En uttalelse fra juryens formann vekker også oppsikt.

– Vi ønsket å sikre at beskjeden vi sendte ikke var en dask på hånden. Vi ønsket å sikre at det var tilstrekkelig smertefullt, men ikke urimelig, sa Velvin Hogan til Reuters.

Ifølge nettstedet Groklaw tyder dette på at juryen har ignorert instruksjonene den fikk fra dommeren før drøftingene tok til. I disse står det blant annet:

– Dere skal ha i tankene at erstatningen dere tilkjenner er ment å kompensere patenteieren og ikke for å straffe krenkeren.

Samsung har allerede sagt at dersom dommeren ikke omstøter juryens kjennelse, så vil selskapet anke saken.

Selv om Apple er fornøyde med store deler av kjennelsen, vil selskapets advokater be dommeren om å tredoble erstatningen. Dette skriver USAToday. Bakgrunnen er at Apple mener at Samsung krenket patentene med vilje, et spørsmål juryen egentlig ikke skulle ta stilling til.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.