UTVIKLING

Google setter bremsene på for Gears

Det meste av funksjonaliteten blir nå bygget inn i nettlesere.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. des. 2009 - 15:03

Google kom i 2007 med nettleserpluginen Gears som gjorde det blant annet mulig å benytte webapplikasjoner som Gmail også uten Internett-tilgang gjennom lokal mellomlagring av data. Gears har også blitt benyttet for å gi økt funksjonalitet til blant annet Google Docs, Gmail, Reader og Picasa, MySpace Mail Search og Zoho Writer.

Gears har gradvis blitt gjort tilgjengelig for de fleste nettlesere og operativsystemer, inkludert en del smarttelefoner og selskapets egen Chrome-nettleser, som har Gears innebygd. Men nå ser det ut til at behovet for pluginen er i ferd med å bli mindre.

Årsaken til dette er at det mye av det Gears tilbyr, nå er i ferd med å bli en del av HTML5. Riktignok er ikke spesifikasjonen ferdig ennå, men både Google selv og flere andre nettleserprodusenter har for lengst begynt å bygge inn støtte for en del sentrale nyheter i HTML5 som nok begynner å bli ganske ferdigstilte.

- Vi er begeistret over at mye av teknologien i Gears, inkludert frakoblet støtte og programmeringsgrensesnitt for geolokalisering, er i ferd med å bygget inn i HTML5-spesifikasjonen som en åpen standard, som støttes på tvers av nettlesere. Vi ser dette som det neste logiske trinnet for utviklere som ønsker å inkludere denne funksjonaliteten på sine websider, skriver en talsmann for Google i en e-post til LA Times.

- Vi kommer fortsatt til å støtte Gears slik at ingenting brister for nettsteder som bruken den. Men vi forventer at utviklere vil bruke HTML5 for denne funksjonaliteten i tiden framover, som en standardbasert tilnærming som vil bli tilgjengelig på tvers av alle nettlesere.

Google var nok klar over at dette ville komme allerede da Gears ble laget, men selskapet har mye å bevise når det gjelder hva som er mulig med applikasjoner som kjøres i nettleseren.

En mulig årsak til at Google nå antagelig setter bremsene på i videreutvikling av Gears, er at Snow Leopard-utgaven av Mac OS X i utgangspunktet ikke tillater installasjon av Gears. Dette skal være årsaken til at Chrome for Mac, som nærmer seg en betautgave, ikke har Gears innebygd

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.