BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google-sjef vil ha slutt på treg programvare

Sergey Brin mener at dagens programvare preges av en negativ trend.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. juni 2009 - 10:03

Under forrige ukes Google I/O-konferanse fortalte Sergey Brin, medgründer og president i Google, at han ønsker å endre en regel for programvare som han kaller «Page's Law». Dette skriver ZDNet News.

Page's law er oppkalt etter Brins partner, Larry Page, og framstår som en litt ironisk reversering av den langt mer kjente Moore's law. Page's Law beskriver hvordan programvare blir dobbelt så treg for hver 18. måned.

Dette er en trend Google ønsker å motvirke.

- Jeg ønsker å bryte denne loven. Jeg vil gjøre programvare stadig raskere, sa Brin til pressen.

Dette gjelder også på weben, som Google først og fremst fokuserer på. Ytelsen til ordinære webapplikasjoner avhenger dog både av selve applikasjonen og av hvor raskt nettleserne kan kjøre koden. På dette området har det vært en rivende utvikling de siste årene, og de fleste av nettleserleverandørene er ivrige deltakerne i noe som nærmest framstår som et kappløp.

Brin fortalte om hvordan ting har endret seg innen utviklingen av webapplikasjoner siden selskapet ble etablert. Internt i Google skal det ha foregått en debatt om å bygge e-posttjenesten som en JavaScript-applikasjon, hvor det ble stilt spørsmål om hvorvidt dette i det hele tatt var mulig.

Et lignende eksempel, som teknisk direktør i Google, Vic Gundotra, nevnte under konferansen, er Google Maps, som også for det meste er basert på JavaScript og XML. Tjenesten ble lansert i 2005 og tilbyr funksjonalitet som få trodde ville være mulig før tjenesten kom på luften. Senere har Microsoft og andre kommet med lignende tjenester, som i noen tilfeller tilbyr en del alternativ funksjonalitet. Men flere av disse tjenestene krever at brukeren installerer tilleggprogramvare på pcen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.