Google+-sjefen går av

Kan bety store endringer for tjenesten.

Google+-sjefen går av
Vic Gundotra, avbildet mellom daværende Android-sjef Andy Rubin og daværende Chrome-sjef Sundar Pichai i 2011. Rubin er i leder i dag Googles robotsatsning, men Pichai leder både Chrome- og Android-virksomhetene. Bilde: Google

I går kveld norsk tid kunngjorde Vic Gundotra, teknologidirektør i Google og sjef for Google+, at han skal forlate Google. Kunngjøringen skjedde i nettopp Google+, som Gundotra har ledet siden starten av.

Gundotra oppgir ingen annen til at han forlater skuta enn at det er på tide å komme seg videre. Han har vært i Google i nesten åtte år og har i løpet av disse årene blant annet også hatt ansvaret for alle mobilapplikasjoner og oppstarten av Google I/O-konferansen. Han er blant Googles mest kjente ansikter utad.

I avskjedsinnlegget takker Gundotra Google-sjef Larry Page for alle oppmuntringer og støtte.

– Jeg vil også alltid stå i gjeld til Google+-temaet. Denne gruppen med mennesker som bygget den sosiale funksjonaliteten hos Google, til tross for skepsisen til så mange. Veksten i aktive brukere er svimlende og forteller om arbeidet til dette laget. Men det forteller ikke hva slags mennesker de er. De er uovervinnelige drømmere. Jeg elsker dem. Og jeg vil savne dem dypt, skriver Gundotra.

En av de første som svarer på innlegget er nettopp Larry Page, som roser Gundotra for innsatsen og ønsker ham lykke til i sitt neste prosjekt etter Google.

– I mellomtiden vil vi fortsette å jobbe hardt for å bygge nye, flotte opplevelser for den stadig økende mengden av Google+-fans, skriver Page.

Det er ikke kjent hvem som er Gundotras kommende arbeidsgiver.

Dave Besbris overtar trolig som sjef for Google+.
Dave Besbris overtar trolig som sjef for Google+. Bilde: Google+-profilen til Dave Besbris

Alt tyder på at det er Dave Besbris, en av Gundotras mindre kjente nestledere for Google+, som overtar som Google+-general.

Endringer?

Dette er den offisielle versjonen. Av dette er det lite som tyder på at Gundotra har blitt presset ut eller at det er misnøye med hvordan utviklingen til Google+ har vært, selv om en del nyhetstjenester som alltid har kalt Google+ for en spøkelsesby, nå ser ut til å mene at Google har gitt opp. I så fall er det svært tidlig, siden tjenesten ennå ikke er tre år gammel.

TechCrunch er blant redaksjonene som har vært mest negative. Etter at nyheten om Gundotras avgang i går, kom teknologibloggen med denne artikkelen, Google+ Is Walking Dead.

I artikkelen siteres flere ikke navngitte kilder i Google. Disse forteller blant annet at deler av Google+-teamet er i ferd med å bli flyttet over i Android-teamet. Det hevdes at Google+ vil bli ansett som et produkt, men i stedet være en plattform. Det skal ikke lenger være noe krav om at andre Google-produkter skal være integrert med Google+, som lenge har blitt omtalt som ryggraden eller navet i Googles tjenesteportefølje. Men det er vanskelig å skille mellom hva som er fakta og spekulasjoner i saken.

TechCrunch innleder dog saken med å sitere en Google-representant som forteller at nyheten om Gundotra ikke påvirker selskapets Google+-strategi, og at arbeidet med å videreutvikle tjenesten vil fortsette. Også TechCrunch innrømmer at svært mye av det som foregår i Google+ er spennende, ikke minst arbeidet som gjøres rundt foto og video.

Artikkelen til TechCruch har på ingen måte blitt tatt for god fisk av alle. Chris Taylor i Mashable, kritiserer først og fremst den fantasiløse bruken av metaforer. Men han skriver at de endringene som omtales i TechCrunch-saken må anses som små justeringer. Taylor, som så sent som i januar skrev en ganske negativ sak om Googles markedsføring av Google+, forteller nå at han fikk seg en aha-opplevelse da 13 000 sinte Google+-brukere plutselig la til hans temmelig inaktive Google+-konto i kretsene sine.

Det er likevel kanadiske Amanda Blain som kommer med den mest flengende kritikken av journalistene som igjen disser Google+. Hun nevner ikke TechCrunch i det hele tatt, men skriver at flere av teknologinettstedene virker mer opptatt å forsvare tidligere uttalelser enn av fakta.

Hva som er strategien for Google+ framover vil nok først bli klart under utviklerkonferansen Google I/O i slutten av juni.

    Les også:

Les mer om: