Google-sjefer risikerer fengsel

Er tiltalt for æreskrenkelse etter publisering av mobbevideo.

Google-sjefer risikerer fengsel

Er tiltalt for æreskrenkelse etter publisering av mobbevideo.

Googles juridiske rådgiver Peter Fleischer står i dag tiltalt i en italiensk domstol, sammen med tre andre Google-sjefer. Anklagen gjelder ærekrenkelse og manglende kontroll på personlige data.

Bakgrunnen for rettsaken er en video som ble lagt ut på nettjenesten Google Video i 2006, der en gutt med Downs syndrom blir mobbet av fire ungdommer i et klasserom i Italia.

Google har siden samarbeidet med politiet og mobberne bak filmsnutten er tatt og straffet. Selv om søkeselskapet ved gjentatte ganger har unnskyldt forholdet har anklageren valgt å gå videre med saken.

Det er spesielt, og trolig første gang at et selskaps personverveksperter står tiltalt for sin arbeidsgivers handlinger, skriver foreningen International Association of Privacy Professionals (IAPP).

Dersom de dømmes risikerer de inntil tre års fengsel.

Etter italiensk lov anses Google å være en nettleverandør, opplyser foreningen. Etter EU-lovgivning gjeldende i Italia fra 2003, har ikke lenger ISP-er ansvar for å overvåke tredjeparts innhold på nettsteder, men de påkreves å fjerne ulovlig innhold etter klage.

Google tok ifølge IAPP imot to ulike klager i denne saken, en fra en bruker og en fra det italienske innenriksdepartementet, som er ansvarlige for å etterforske nettkriminalitet. Google skal ha fjernet mobbevideoen innen 24 timer fra de mottok disse henvendelsene.

I en uttalelse uttrykker Google sympati for mobbeofferet og hans familie, men insisterer på at det blir feil å tiltale Google i denne saken.

- Det kan sammenliknes med å anklage en budbringer for å ha levert et brev som inneholder ulovlig tekst, opplyser selskapet.

Til toppen