Google skaffer HTML5-støtte til eldre IE

Løsningen for Windows XP-brukere som ikke vil gi slipp på Internet Explorer?

Google skaffer HTML5-støtte til eldre IE

Løsningen for Windows XP-brukere som ikke vil gi slipp på Internet Explorer?

Google lanserte i går den første stabile utgaven av selskapets Chrome Frame, en pluginløsning som gjør det mulig for brukere av dagens Internet Explorer-versjoner å få tilgang til innhold basert på fremadstormende webstandarder som HTML5 og SVG. Løsningen er ikke minst aktuelle for IE-brukere som fortsatt benytter Windows XP.

Microsoft kommer ikke til å tilby Internet Explorer 9 til Windows XP, som med særdeles klar margin er verdens mest brukte operativsystem. Selskapet har blitt oppgitt flere årsaker til at Windows XP-støtten er utelatt, men den viktigste er nok at Microsoft ønsker at kundene kjøper seg en nyere versjon av Windows.

Microsoft har også uttalt at det med Windows XP ikke vil være mulig å støtte maskinvareakselerasjonen av grafikk som IE9 kommer med. Av en eller annen grunn er dette ikke noe problem for verken Google eller Mozilla, som også vil tilby sine slik grafikkstøtte i kommende versjoner av henholdsvis Chrome og Firefox for Windows XP.

For Windows XP-brukere som ikke kan eller vil ta i bruk et alternativ til Internet Explorer, men som likevel ønsker å kunne bruke tjenester som har tatt i bruk mer moderne webteknologier enn det IE8 og eldre støtter, framstår Chrome Frame som et brukbart alternativ.

Chrome Frame er i likhet med Flash Player og Silverlight en nettleserplugin som lastes ved behov. Det er opptil det enkelte nettsted å avgjøre om dette behovet er til stede. I så fall må nettstedet legge inn en spesiell metatagg på hver side. Det er også mulig å utløse dette for hele nettstedet ved å modifisere header-informasjonen fra webserveren. Informasjon om hvordan dette gjøres, finnes på denne siden.

Flere nettsteder, inkludert flere av Googles egne tjenester, støtter nå Chrome Frame.

Da Google introduserte den første testversjonen av Chrome Frame i fjor høst, ble selskapet møtt med kritikk fra Microsoft, som mente at Chrome Frame, i likhet med andre pluginteknologier, ville redusere sikkerheten til IE-brukerne. Man kan også tenke seg at Microsoft ikke satte pris på at Google trengte seg på på denne måten. Det at det i det hele tatt var og er behov for en løsning som Chrome Frame for IE8 og eldre, bedrer ikke IEs omdømme. IE9 ser dog ut til å bli en helt annen historie.

Chrome Frame skal i praksis kunne vise det samme innholdet som den komplette nettleseren til Google, Chrome. Den skal også videreutvikles i samme tak som nettleseren.

Chrome er anerkjent for høy grad av sikkerhet. Riktignok har det blitt oppdaget mange sikkerhetshull i nettleseren, men en kombinasjon av sandkasseteknologi, rask utvikling og utrulling av sikkerhetsfikser og et tilsynelatende samarbeidsvillig korps av eksterne sikkerhetseksperter har ført til at Chrome-brukerne kan føle seg relativt trygge når de besøker ulike nettsteder.

Dermed bør heller ikke Chrome Frame bety særlig stor økning i sikkerhetsrisikoen for brukerne. Kanskje til og med tvert imot.

Ifølge Netapplications' globale tall brukte nesten 61 prosent av alle Internett-brukerne Windows XP i august i år. Andelene faller, men ikke med mer enn et knapt prosentpoeng i måneden, noe som likevel er høyere enn på lenge. Dersom IE9 blir lansert om innen seks måneder, noe som er sannsynlig, vil den med dagens oppgraderingstakt ikke kunne tas i bruk av minst 55 prosent av alle med en Internett-tilknyttet pc.

Microsoft har lovet å øke utgivelsestakten for Internet Explorer, noe som bør bety at IE10 vil bli gitt ut omtrent 12 måneder senere enn IE9. Med den samme oppgraderingstakten til Windows 7 som i dag, vil andelen som benytter Windows XP fortsatt være så høy som 43 prosent når IE10 kommer på vårparten av 2012. Da vil IE9 ha nådd sin maksimale markedsandel.

Google Chrome Frame er tilgjengelig fra denne siden for brukere av IE6 til IE8 på Windows XP og nyere.

    Les også:

Til toppen