UTVIKLING

Google skaffer ny SVG-støtte til IE

Mener weben er klar for mer vektorgrafikk.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. okt. 2009 - 10:50

Nettleserstøtte for vektorgrafikk har eksistert i flere år, men bruken av denne typen innhold er svært begrenset på weben. Men nå mener blant annet Google at tiden er inne for å gi vektorgrafikk mer plass på websider.

Årsakene er flere, men det faktum at Internet Explorer har støtte for et annet format enn de øvrige, er trolig blant de viktigste.

Mens Microsofts nettleser støtter Vector Markup Language (VML), har de øvrige nettleserleverandørene valgt å støtte W3C-standarden Scalable Vector Graphics (SVG). Begge språkene er XML-baserte.

Tidligere har IE-brukere kunnet bruke en egen SVG-plugin fra Adobe, men denne ble trukket tilbake ved begynnelsen av 2009.

Google er blant aktørene som benytter vektorgrafikk i en viss utstrekning. Google Maps har lenge benyttet både VML og SVG i blant annet Google Maps.

Under konferansen SVG Open 2009, som ble avsluttet i går, holdt Googles Brad Neuberg et foredrag hvor han hevder at SVG er i ferd med å bli voksent.

Der presenterte han også prosjektet SVG Web, som skal gjøre det mulig å få vist SVG-basert vektorgrafikk i alle de vanligste nettleserne, inkludert Internet Explorer. Det hele dreier seg om et JavaScript-bibliotek på omtrent 60 kilobyte som webutviklere kan inkludere på websider med SVG-innhold. Dette gir delvis støtte for SVG 1.1, SVG-animasjon (SMIL), fonter, video, audio, DOM og stilskripting.

Dersom nettleseren har integrert SVG-støtte, vil denne i utgangspunktet benyttes - noe som vil gi en ytelsesgevinst, men webutviklere kan overstyre dette slik at SVG Web benyttes uansett.

Googles SVG Web benytter Flash Player til gjengivelse av selve vektorgrafikken.

Det må riktignok legges til at SVG Web fortsatt er på alfastadiet, så det er nok ikke så egnet for virkelig bruk riktig ennå.

Det kan forøvrig være verdt å merke seg at Microsoft var blant hovedsponsorene for SVG Open 2009. Chris Wilson, plattformarkitekt i IE-teamet til Microsoft, sa for omtrent et år siden at vektorgrafikkstøtten er noe IE-teamet vil se på i neste runde, noe som trolig betyr Internet Explorer 9.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.