- Google skal åpne avansert videoformat

Kunngjøring ventes under selskapets utviklerkonferanse.

- Google skal åpne avansert videoformat
Bilde:

Google fullførte tidligere i år oppkjøpet av On2, et selskap som står bak flere mye brukte teknologier for videokomprimering.

Det har blitt spekulert mye om hva Google vil bruke On2-teknologiene til. Selskapet har bare sagt at oppkjøpet skal resultere i bedre videoopplevelse på weben.

Nå virker det som om noen i Google har lekket litt informasjon. Flere ikke navngitte kilder forteller til nettstedet NewTeeVee.com at Google skal gjøre VP8-codecen til åpen kildekode. VP8 er den nyeste og mest avanserte av videoteknologiene til On2.

Ifølge kildene skal Google kunngjøre dette under utviklerkonferansen Google I/O som arrangeres i San Francisco i andre halvdel av mai.

Det ventes også at det under konferansen vil bli kunngjort at Mozilla og Google vil bygge inn støtte for VP8 i deres respektive nettlesere, altså Firefox og Chrome.

On2 hevdet før oppkjøpet at VP8 kan levere video med bedre kvalitet enn H.264, dersom bitraten er den samme. En demonstrasjon av dette finnes på denne siden.

HTML5 spesifiserer en mulighet for å spille av video direkte i nettleseren, uten bruk av plugins som Flash Player og Silverlight. Men aktørene har ikke blitt enige om hvilken videoteknologier som skal brukes, slik at dette vil være valgfritt. Så langt har to teknologier blitt tatt i brukt, H.264 og Theora, men ingen av de to formatene er spiselige for alle nettleserleverandørene. Dette skyldes først og fremst lisens- og patentspørsmål.

Theora er forøvrig basert på VP3, som er ble utviklet og gjort til offentlig eiendom av nettopp On2 tidlig på 2000-tallet.

Google har lenge tilbudt selskapet YouTube-videoer i H.264-format i tillegg til en Flash-basert løsning. I første rekke var H.264-utgaven rettet mot iPhone-brukerne, men senere har denne HTML5-baserte tjenesten blitt tilgjengelig for alle med en nettleser som støtter H.264. Det gjør ikke Firefox, og ingenting tyder på at dette vil bli inkludert. Opera har planer om slik støtte gjennom GStreamer, mens Internet Explorer først får støtte for H.264 og HTML-video i IE9. Safari og Chrome har støtte for H.264.

Ogg Theora støttes av Firefox, Chrome og Opera, men ikke av de øvrige. Google har dessuten sagt at Ogg Theora ikke har gode nok egenskaper til å bli brukt på YouTube. Likevel ble det i forrige uke kjent at Google bidrar finansielt til utviklingen av Theorarm, et bibliotek for dekoding av Ogg Theora/Vorbis som er optimalisert for å kjøres på ARM-baserte prosessorer. Slike prosessorer benyttes i blant annet de fleste smartmobiler.

Dette tyder i alle fall på at Google har interesse av problemfri avspilling av Theora på de mer avanserte mobiltelefonene, uten at det er helt klart hvorfor selskapet bruker penger på dette, utover at selskapet vil tilby løsningen i Android.

Dersom VP8 virkelig gjøres åpen og fri, er det jo nettopp de nettleserleverandørene som allerede støtter Theora som etter all sannsynlighet også vil være de første til å bygge inn VP8-støtte. Microsoft og Apple, som begge eier H.264-patenter, ventes derimot å ta seg god tid før en slik støtte eventuelt gjøres tilgjengelig.

    Les også: