Google skal finne nettsider raskere

Google har lansert et nytt system som skal gi mer bedre og mer oppdaterte websøk.

Google har lansert et nytt system som skal gi mer bedre og mer oppdaterte websøk.

Google har lanserte et system selskapet kaller Google Sitemap, som selskapet håper skal løse et av problemene Internett-bransjen sliter med.

Sitemaps skal sørge for at Googles søkemotor er mer og bedre oppdatert. For i dag er systemet Google og de andre søkemotorene bruker til å finne endringer på en Internett-server, ganske primitivt.

Søkemotorene navigerer rett og slett igjennom hele nettsteder med jevne mellomrom for å se etter nye nettsider. Finner den en ny eller endret side, kopieres siden og legges inn i søkemotorens indeks, slik at brukere av søkemotoren kan finne den.

Hvor ofte søkemotorens "crawler" er innom din side, bestemmer for eksempel Google ut i fra hvor mange dokumenter en server har og hvor ofte det føyes til eller endres sider.

Det er dette Google ønsker å forbedre med et system der nettsted-eier melder i fra gjennom "Sitemaps".

- Vi har startet et eksperiment kalt Google Sitemaps som enten vil mislykkes totalt, eller bli svært vellykket sett i forhold til våre drømmer om å gjøre weben bedre for både webadministratorer og brukere, skriver Shiva Shivakumar, teknisk direktør i Google, i selskapets blogg.

- Det er et beta "økosystem" som kan hjelp webadministratorer med to utfordringer: å holde Google informert om alle nye websider eller oppdaterer, og å øke andelen av nettstedenes websider som kommer med i Google-indeksen, skriver Shivakumar.

Han forteller videre at Google planlegger å bruke URL-informasjon som webadministratorene tilbyr til forbedre dekningen og ferskheten til søkemotorens indeks. Over tid skal dette gi brukerne bedre søkeresultater.

Det webadministratorene må gjøre er å opprette XML-filer som inneholder URL-er som ønskes indeksert, sammen med valgfrie tips om URL-ene, slik som når siden sist ble endret og endringsraten for siden. Webadministratorene tilbyr Sitemap fra sine webservere og forteller Google hvor de finnes. Google tilbyr nå et verktøy, Sitemap Generator for å gjøre denne prosessen enklere. Verktøyet er basert på åpen kildekode og er skrevet i Python.

I et intervju med SearchEngineWatch sier Shivakumar at han håper at webservere etter hvert får innebygd støtte for denne protokollen, slik at webadministratorene slipper ekstraarbeidet som nå må gjøres.

Selv om Google Sitemap er utviklet av Google, skal det også kunne benyttes av andre søkemotorer. Det hele utgis under Attribution/Share Alike Creative Commons-lisensen.

Mer informasjon om Google Sitemap finnes på denne siden.

Til toppen