Google skal konkurrere med Apple iTunes

Google skal senere i dag lansere en nettbutikk som skal video og "Google Pack".

Store lanseringer fra amerikanske IT-selskaper som Google lekkes som regel i forkant. Nyhetene Google skal lansere senere i dag er derfor nå kjent.

Selskapet skal i følge de detaljerte lekkasjene åpne en nettbutikk som skal selge TV-innhold og film fra en rekke innholdsleverandører, skriver blant annet Wall Street Journal.

Samtidig skal Google tilby en større samling av nedlastbar programvare. Dermed girer Google opp den allerede hete krigen med Microsoft, men også mot Apple og deres iTunes som nylig begynte å selge video.

Tjenesten høres i utgangspunktet fjern ut for et selskap som primært driver med søk, men Google skal utvide sitt video-søk til også å selge video, forteller lekkasjene. Google skal selge TV-serier fra blant annet det store TV-selskapet CBS og basketball-kamper.

Dette forsterker trenden iTunes og andre tilbud i USA har startet - kundene kjøper innhold i biter fra en nettbutikk i stedet for å abonnere på pakker med TV-kanaler fra en kabel eller bredbåndsleverandør.

I første omgang europeiske Internett-brukere kommer trolig til å bli skuffet - sannsynligvis er tjenesten bare åpen for brukere med amerikanske kredittkort slik mange andre amerikanske innholdstjenester er. Etterhvert har Microsoft og Apple åpnet europeiske og internasjonale kopier av sine amerikanske tjenester. Men Google har så langt bare lansert sine mest avanserte søketjenester i USA.

I dag inneholder Google Video (video.google.com) bare mindre utvalg gratis-video, med fokus på morsomme privatvideoer.

Den nye samlingen av programvare kalles Google Pack og avduker et bredt samarbeid med en rekke åpen kildekode-aktører og leverandører av betalt programvare. Pakken innholder ikke noen nytt, men er en samling av gratis-programmer - med et unntak.

Pakken skal i følge Wall Street Journal innholde nettleseren Firefox, en versjon av Norton AntiVirus fra Symantec, Adobes Acrobar-leser, RealPlayer, Trillian lynmeldingsklient og svenske Lavasoft Ad-Aware antispion-vareløsning. Av disse er det bare Norton-pakken som ikke deles ut gratis i dag.

I tillegg følger det med fire programmer Google i dag deler ut: Desktop Search, Google Earth satellittbilde-program, Picasa bildebehandling, Google Talk lynmeldingsklient, Google Searchbar og et skjermsparer-program.

Hele pakken skal kunne lastes ned og installeres med noen få klikk. Dermed kan det bli enklere for brukere å benytte seg av ikke-Microsoft-programvare, men samlingen mangler konkurrenter til programmer som Microsoft Office.

Til toppen