JUSS OG SAMFUNN

Google skal skanne Italias bokskatt

Avtalen omfatter opptil en million bøker i landets nasjonalbibliotek.

Dantes Divina Commedia er blant kulturskattene som Google skal gjøre fritt tilgjengelig over Internett.
Dantes Divina Commedia er blant kulturskattene som Google skal gjøre fritt tilgjengelig over Internett. Bilde: Creative Commons
11. mars 2010 - 07:34

Den italienske regjeringen har inngått en avtale med Google som gir nettsøkselskapet anledning til å skanne opptil en million antikke bøker fra landets nasjonalbibliotek i Roma og Firenze. Avtalen omfatter kun bøker utgitt før 1868, slik at det ikke kan bli strid om opphavsrett. Google tar på seg å gjøre bøkene gratis tilgjengelig for alle over Internett.

Italienske myndigheter sier avtalen vil bidra til å berge innholdet i bøkene, i en tid da budsjettkutt i samlingene øker risikoen for skader. I en flom i Firenze i 1966 ble tusener av antikke bøker tapt.

Bøkene som skal skannes omfatter sentrale verk i menneskehetens kulturelle og vitenskapelige arv, av forfattere som Dante, Galileo og Machiavelli.

Dantes Divina Commedia er blant kulturskattene som Google skal gjøre fritt tilgjengelig over Internett. <i>Bilde: Creative Commons</i>
Dantes Divina Commedia er blant kulturskattene som Google skal gjøre fritt tilgjengelig over Internett. Bilde: Creative Commons

Avtalen er inngått etter ni måneders forhandlinger. Googles teknologi skanner bøker vesentlig rimeligere enn teknologi som den italienske staten ellers hadde måttet ty til.

Ifølge det italienske kulturdepartementet har avtalen en samlet verdi på 100 millioner euro, og innebærer at det opprettes flere hundre lokale arbeidsplasser.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.